2024. április 23., kedd

Rendkívüli vizsgálat az éjszakában

A következő hetekben fokozottan ellenőrzik a szórakozóhelyeket – A legtöbb helyiség eleget tesz a minimális feltételeknek – Nincs erre vonatkozó szabályzat

A polgárok részéről igen sűrűn érkezik bejelentés, hogy hétvégenként a szórakozóhelyekről késő éjszaka, sőt még hajnalban is nagy lárma szűrődik ki, ezért az önkormányzat elrendelte a vendéglátóipari egységek nyitva tartásának és a zajszint magasságának fokozott ellenőrzését, valamint a tűzvédelmi feltételek meglétének rendkívüli vizsgálatát.

Kampel Lajos, a szabadkai Kommunális Rendőrség vezetője elmondta, a múlt év folyamán 5075 alkalommal intézkedtek különféle ügyekben, és 3251-szer érkezett hozzájuk polgári bejelentés, melyből a munkaidőre és a hangos zenére kétszázhatvannégy esetben panaszkodtak a szabadkai polgárok.

Igen intenzíven és állandó jelleggel ellenőrizzük a szórakozóhelyek nyitva tartását a jelenleg érvényben lévő városi határozattal összhangban, mely szerint a vendéglők hétköznap éjfélig, hétvégéken és ünnepnapokon éjjel kettő óráig dolgozhatnak, június 16-a és szeptember 1-je között pedig hétvégén egy órával tovább, azaz három óráig. Amikor a kommunális járőr olyan vendéglőt, szórakozóhelyet talál, amelyik a megszabott időn túl is nyitva tart, jegyzőkönyvet készít erről, és ez alapján szabálysértési feljelentést teszünk a felelős személy ellen, de a vendéglőt nincs felhatalmazásunk bezáratni. Tavaly összesen százötven ilyen feljelentést tettünk, a többi már a szabálysértési bíróság feladata – mondta el Kampel.

Magánszemély esetében 10 és 25 ezer dinár közötti, jogi személy esetében 10 és 50 ezer dinár közötti büntetés róható ki. A polgármesteri kabinet által kiadott közleményben, melyben a vendéglátóipari egységek fokozott ellenőrzéséről esik szó, többek között a bírósághoz is kérést intéztek, hogy a városi felügyelőség által tett szabálysértési feljelentések, illetve az erőszakos viselkedés miatt tett rendőrségi feljelentések ügyében gyorsabban szülessenek ítéletek, ugyanis ez előfeltétele annak, hogy a városban rend legyen, a városi határozatokat tiszteletben tartsák, és visszaszorítsák az erőszakos cselekedeteket.

A Corvin Mátyás utcában van a legtöbb szórakozóhely. Nyáron az utcán is buliznak a fiatalok.

A Corvin Mátyás utcában van a legtöbb szórakozóhely. Nyáron az utcán is buliznak a fiatalok.

ZAJOS SZÓRAKOZÓHELYEK

Kampel elmondta, a zajszint magasságának mérését már a környezetvédelmi felügyelő rendeli el, és a Közegészségügyi Intézet végzi a mérést. A várost hat zónára osztották fel, így a megengedett zajszint zónától és napszaktól függően 40 és 65 decibel között mozoghat. Itt a büntetések 250 és 500 ezer dinár között mozognak, jogi személy esetében pedig már 500 ezer és egymillió dinár közötti lehet a kirótt büntetés. A környezetvédelmi felügyelőség tavaly több mint tíz szabálysértési feljelentést tett a megengedett zajszint túllépése miatt. A városban van néhány olyan szórakozóhely, vendéglő, amelyek legtöbbször nem tartják tiszteletben a városi határozatot, vagyis a megengedettnél tovább tartanak nyitva, és a zene is hangosabb a megengedettnél. A tulajdonosokat a Kommunális Rendőrség és a környezetvédelmi felügyelőség közös akciókkal próbálja meg fegyelmezni, de kizárólag feljelentést tudnak ellenük tenni. Az önkormányzat viszont új határozatot fog kidolgozni a nyitvatartási időre vonatkozóan, különösen azoknak a szórakozóhelyeknek az esetében, melyek lakóövezetekben működnek.

NINCS SZABÁLYZAT

A következő periódusban a tűzvédelem ellenőrzésére is sor kerül. Juhász Vilmos, a belügyminisztérium keretében működő szabadkai megelőzési alosztály vezetője lapunknak elmondta, a szórakozóhelyek biztonságossága tekintetében a legnagyobb gond, hogy Szerbiában nincs erre kidolgozott szabályzat.

Sajnos az a bizonyos újvidéki tragikus esemény kellett ahhoz, hogy foglalkozni kezdjenek a szabályzattal, melynek kidolgozása már folyamatban van, mint ahogy Magyarországon is akkor hozták meg az erről szóló kormányrendeletet, amikor az egyik szórakozóhelyen kitört a pánik, és halálos áldozatot is követelt az eset. Egyedül a tűzvédelmi törvényt tudjuk alkalmazni, amely némileg szabályozza a szórakozóhelyek és egyéb objektumok biztonságosságát – mondta Juhász, hozzátéve, nagyon fontos lenne, hogy korlátozni tudják a létszámot, vagyis hogy mekkora helyen hány ember tartózkodhat egyszerre, és fontos lenne az evakuációs utak kidolgozása, ugyanis egy objektumnak elegendő számú kijárattal kell rendelkeznie, ahol az ajtók elég nagyok és kifelé nyílnak, hogy meghatározott idő alatt elérve valamelyiket, biztonságosan elhagyhassuk a helyiséget tűz esetén.

Az elektromos hálózatra már van szabályzat, amelyhez hozzátartozik annak bevizsgálása vagy a villámvédelem, és nagyobb objektumokban már automata tűzjelzőnek is lennie kell. Tűzoltókészüléknek úgyszintén mindenhol lennie kell, hiszen ez műszaki átvételnél már alapkövetelmény. Előfordul, hogy a mostani szórakozóhelyek helyiségei azelőtt más funkciót töltöttek be, mondjuk üzlethelyiségek voltak. A város kiadja a működési engedélyt, minket azonban nem értesítenek róla, hogy újabb szórakozóhely nyílt, és biztonság szempontjából nem tudjuk leellenőrizni az objektumot. A kávézó, szórakozóhely tulajdonosa pedig legtöbbször nem ismeri a tűzvédelmi előírásokat, és nem is figyelmeztetik arra, milyen feltételeknek kell eleget tennie, hogy megnyithasson a hely. Ha létezne szabályzat, akkor ez másként lenne, de szerencsére van, aki eljön hozzánk, hogy megérdeklődje, hogyan tegye biztonságossá az objektumot.

ÉSZAK-BÁCSKÁRA KÉT ALKALMAZOTT

A szabadkai megelőzési alosztályon csupán ketten foglalkoznak az észak-bácskai körzet szórakozóhelyeinek biztonságával és a tűzvédelemmel, és bár folyamatos az ellenőrzés – évente egy-két alkalommal is sor kerül rá –, csak a nagyobb szórakozóhelyeket érkeznek átvizsgálni. Mint Juhász kiemelte, bár a helyzet nem kifogástalan, a működő szórakozóhelyek eleget tesznek a minimális előírásoknak, amelyek azonban nem felelnek meg, azokat bezáratják, és a természetes személyeket 10–50 ezer dináros, a jogi személyeket pedig 300 ezer és egymillió dinár közötti pénzbírsággal sújtják.

A szórakozóhelyek, diszkók, klubok, éttermek, kávézók mellett azokat a helyiségeket is ellenőrizzük, melyek alkalmasak rendezvények, fesztiválok és nagyobb tömeg befogadására, például a Sportcsarnok, de a főtéri koncertek vagy az újévvárás biztonságát is szem előtt tartjuk. Országos szinten, így Szabadkán is a legnagyobb probléma az emberek evakuációja, különösen a régebbi építésű épületek esetében, de ezeket az épületeket is átnéztük. Az elektromos hálózat, a fűtőrendszer esetében már eleve sok műszaki előírásnak kell eleget tenni, így a legtöbb esetben ezzel sincs probléma. Remélhetőleg a most készülő szabályzatot retroaktívan is lehet majd alkalmazni, és azoknak a szórakozóhelyeknek is meg kell felelniük az új előírásoknak, melyek már évek óta nyitva tartanak.