2024. április 20., szombat

Táblaavató a városházán

Az IPA-pályázatokról Magyarkanizsán

Fejsztámer Róbert, a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ (ICR) igazgatója tegnap a magyarkanizsai városháza folyosóján tartott sajtótájékoztatót azok előtt a táblák előtt, amelyek a 2010 januárja és 2012 januárja közötti időszakban folyt IPA-programokat tanúsítják.

– Az Európai Unió által támogatott, úgynevezett MSP IPA 2007-es program az önkormányzatoknak szólt. Valójában nem konkrét anyagi támogatásról volt szó, hanem technikai segítségnyújtásról és az emberi erőforrások, kapacitások képzéséről. Az elmúlt hároméves periódus alatt a magyarkanizsai önkormányzat három projektumban is sikeresen pályázott. A legelső az önkormányzati költségvetés programozása címet viselte, ez még a 2010-es év folyamán zárult le. A következő program, amiben részt vettünk, a stratégiai terv és az akciótervek elkészítése volt. A harmadik projektumban technikai segítséget nyert az önkormányzat a nagybefektetéseknek a programozása és koordinációja témakörében – közölte Fejsztámer Róbert.

Szerinte a nem pénzbeli támogatások is fontosak, felkészítik az önkormányzati alkalmazottakat a pénzügyi, gazdasági, fejlesztési osztályokon azokra az elvárásokra és azokra az igényekre, amiket az EU támaszt az önkormányzatok felé, és amely igényekre tapasztaltan és felkészülten reagálhatnak. Amikor Szerbiában is megnyílnak ezek a források, akkor a magyarkanizsai önkormányzat sokkal gyorsabb lesz, és felkészültebb.

A 3 projektumon összesen több mint 50 önkormányzati alkalmazott vett részt különböző területekről. Az akciótervek és s stratégia kidolgozásához minden egyes szektorból részt vettek, és nemcsak önkormányzati alkalmazottak, hanem az önkormányzati intézményekben dolgozók is.

Az idén várható pályázatokról szólva reményét fejezte ki, hogy egyáltalán megjelennek IPA-páyázatok.

– Sajnálatos módon jelenleg az előrejelzések olyanok, hogy Szerbiában legközelebb csak 2014 közepétől, 2014 második felében jelennek meg újra az IPA-pályázatok. Ennek két oka van, az egyik, hogy lezárul egy 2007-es, 2013-as európai költségvetési szakasz, és a 2014–2020-as szakasz értelemszerűen majd csak 14-től indul el. A másik ok pedig az, hogy Szerbia hivatalosan is jelezte Brüsszel felé, hogy intézményi és emberi kapacitások híján nem tudja fölvállalni ezeknek a programoknak a koordinációját. Így sajnálatosan azok a támogatások, amik megérkeztek volna ebben a vákuum-időszakban, tehát a 2013-as, 2014-es évben, ezek a források is nagyon szegényesek lesznek. Én viszont bízom benne, hogy ez talán már ebben az évben is változni fog, és nem kell megvárnunk a 14-es év végét, hogy újra IPA pályázatokról beszélhessünk – mondta az ICR igazgatója.