2024. április 25., csütörtök

Csáth Gézáról Baján

Hétfőn a magyar kultúra napja alkalmából a bajai Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ vendége volt a szabadkai Városi Könyvtár.

A rejtelmes Csáth Géza címmel meghirdetett kiállítás és az orvos-író életművéről folytatott beszélgetés résztvevői Ágoston Pribilla Valéria, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, Hózsa Éva egyetemi tanár, irodalomtörténész és Dévavári Beszédes Valéria, az Életjel Kiadó szerkesztője voltak.

A telt házas rendezvény újfent igazolta a Csáth személye és életműve iránti lankadatlan érdeklődést. A Páciensek könyvében található rajzok mellett a szabadkai Városi Múzeum tulajdonában lévő és Dévavári Zoltán hagyatékából előkerült rajzokat tekinthette meg a nagyszámú közönség.

A beszélgetés során a „Csak nézni kell ezeket a rajzokat...” Csáth Géza földesi naplórajzainak és rajzfüzetének atlasza című könyv kiadásának előtörténetéről, a kiállítás létrejöttéről, az említett kiadvány szerkesztési koncepciójáról, a Csáth recepcióról, Csáth és Kosztolányi kultuszáról, valamint a Csáth-naplók jelentőségéről esett szó.