2024. március 28., csütörtök

Elkészült a Himnusz új felvétele

Budapesti tudósítónktól

A közelmúltban elkészült Magyarország himnikus dalainak új felvétele, az MTVA egyedi, sajátos feldolgozásban örökítette meg hang- és képhordozón (CD-n és DVD-n) a Himnuszt, a Szózatot és a Székely himnuszt. Ezeket a kiadványokat adta át tegnap az Országgyűlés Kupolatermében Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója a Bethlen Gábor Alapkezelő, illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetőjének.

Az ünnepi rendezvényen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében emlékeztetett: minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték, olyan sajátos értékgazdagság, amelyet kizárólag az a nemzet adhat az egyetemes emberiségnek. „A magyarság is egy olyan gazdagságnak a hordozója, amit csak mi, magyarok adhatunk az egyetemes emberiségnek. Ezért az által a tény által, hogy magyarnak születtünk, küldetést kaptunk arra, hogy nemzetünket megőrizzük” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt emlékeztetett: a magyarság esetében a közjogi értelemben vett nemzet és a kulturális nemzet szétszakadt. „Küldetésünk, hogy mindkettőt megerősítsük, mert a történelmi-kulturális sorsközösség és a közjogi nemzetegyesítés egymást erősíti” – szögezte le. A miniszterelnök-helyettes szerint a most elkészült felvételek „valódi nemzetegyesítést jelentenek, hiszen Budapesttől Csíkszeredáig, szerte a nagyvilágban ez a Himnusz, ezek a hangok fognak felcsendülni” egy-egy ünnepi alkalomkor. „A nemzetegyesítés érzelmi megélhetősége az, amikor ezeken a felvételeken keresztül az egyetemes magyarság, bárhol él a világban, a Himnusz hitvallásával tehet hitet magyarsága mellett és amellett, hogy miután magyarnak születtünk, küldetésünk megmaradni magyarnak s utódainkat is megtartani magyarságukban” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

A közszolgálati média Médiaszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alap Kölcsey Ferenc Himnuszának, nemzeti imádságunk megszületésének 190. évfordulóján egy különlegesen szép eseménnyel szerette volna megünnepelni a magyar kultúra napját. Az MTVA célja az volt, hogy a himnikus dalok új felvételei eljussanak a világ minden pontján élő és tanuló magyar diákokhoz. Böröcz István a tegnapi, ünnepi rendezvényen kijelentette: ahhoz, hogy otthon lehessünk a világban, szükségünk van barátokra, társakra, ismerős szegletekre: „Szükségünk van összetartó kapcsokra, amelyeket a kultúra hordoz, szükség van nemzetre, s olyan szimbólumokra, amelyek szellemi vagy tárgyi erejüknél fogva segítenek abban, hogy közösségünket megtarthassuk” – hangsúlyozta a vezérigazgató. Böröcz elmondása szerint a közmédia majdnem egy évvel ezelőtt kezdett hozzá a Himnusz, a Szózat és a Székely himnusz egyedi feldolgozásainak elkészítéséhez. A feldolgozásokat a közmédia csatornáin naponta használni fogják, de az MTVA alkotói szerették volna, ha minden magyarországi iskola és minden olyan határon túli iskola, amelyikben magyar nyelvű tanítás folyik, ugyancsak megkaphatná ezeket a feldolgozásokat. A Bethlen Gábor Alapkezelő vállalta, hogy eljuttatja az ajándékot a külhoni iskoláknak, míg a Klebelsberg központ az anyaországi intézményeknek adja át az adathordozókat. Az ünnepi eseményen a Magyar Rádió Gyermekkórusa elő is adta a Himnuszt és a Szózatot, tagjai pedig Semjén Zsolttól és Böröcz Istvántól átvehették az elkészült CD-k egy-egy példányát.

A felvételek elkészítésében a Magyar Rádió énekkara, szimfonikusai, illetve gyermekkórusa mellett részt vett Rúzsa Magdolna is, a mellett a több mint ötven jeltolmács mellett, akiknek köszönhetően Európában egyedülálló módon a siketek és nagyothallók számára is élvezhető Himnuszt sikerült rögzíteni.