2024. március 28., csütörtök

Közös kegyeletadás

A szerb és a magyar kormány magas rangú képviselői együtt emlékeztek az újvidéki razzia áldozataira

Az újvidéki razzia 71. évfordulója alkalmából tegnap délután gyászgyűlést tartottak a Razzia áldozatai rakparton lévő szoborcsoportnál. A megemlékezés abban különbözött a korábbi években megszervezett megemlékezésektől, hogy jelen voltak Szerbia és Magyarország kormányfőhelyettesei, és a muzulmán egyház képviselői is első ízben jelentek meg az eseményen.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

Az emlékünnepségen – amely évről évre tömegesebb, és amelyen az idén már több ezren vettek részt – elsőként Miloš Vučević polgármester szólt az egybegyűltekhez, megemlítette, hogy 1942-ben a vérengzés idején több ezer polgártársunkat veszítettük el, de 1941 áprilisában is nehéz napjai voltak a városnak, akkor 720 ember esett áldozatul – sokakat táborokba zártak, még többet elüldöztek Újvidékről. – Az 1942-es razziában nemzedékek vesztek el. – Az ilyen és hasonló bűncselekményeket csakis az egymás iránti tisztelettel előzhetjük meg. Méltóságteljes emlékezésünk soha nem fogja elismerni a bosszúvágyat, de nem fogjuk elfeledni városunk szenvedését! Ahol megszűnik a történelmi emlékezet, ott elveszik identitásunk értelme. Kötelességünk ápolni az együttélés szellemét – hallottuk.

Isak Asiel főrabbi arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy az, ami a múlt század 20-as éveiben történt Németországban, különösebb gond nélkül megtörténhet ma is, sőt! – Akárhol, akármikor megtörténhet ismét, a világ most sokkal érzéketlenebb az embertelenségekre és a barbárságokra, mint akkor volt, az értékrendszer széthullása gyors folyamat. Kevés a remény, még az sem biztos, hogy az emberiség következő nemzedékének lesz elegendő levegője lélegezni. Szennyezett környezet, atomfegyverek – mindezeket a gondokat addig nem oldhatjuk meg, ameddig nem találunk megoldást az erőszak mellett kiálló emberek elméinek és szíveinek megtisztítására – mondta a főrabbi.

A szerdai megemlékezésen a Szerb Pravoszláv Egyház nevében Irinej bácskai püspök mondott gyászbeszédet, felszólalása tartalmazta azokat az elemeket, amelyeket a korábbi években is hallhattunk már: a szerb népet és tagjainak bűneit negatív megkülönböztetéssel kezeli a nyugati világ, a szerb nép ellen vétőket nem büntetik kellőképpen... Beszédében azonban megnyugtatóan hatott az a rész, amikor megemlítette, hogy noha az 1942-es vérengzést a szomszédos magyar nemzethez tartozó személyek követték el, nem szabad elfelejtenünk, hogy ugyanehhez a nemzethez tartoztak olyanok is, mint Bajcsy-Zsilinszky és még sokan mások, nemes emberek, igaz keresztények. Szerinte ez a tény mindannyiunknak reményt nyújt, akárcsak az is, hogy az idei megemlékezésen a keresztények mellett jelen voltak muzulmán testvéreink és barátaink is, akárcsak Magyarország magas rangú képviselői is. – Ők osztoznak velünk azokon az erkölcsi értékeken, amelyekről ma, itt mindannyian beszélünk, velünk közösen elítélik az itt történt gaztetteket. Mindezek a remény jelei – mondta a püspök, akit örömmel tölt el az a tény, hogy a razzia témája többé nem számít tabunak, és hogy a kivégzések helyén, az újvidéki strandon emléktáblát helyeztek el.

A megemlékezés végén a szoborcsoportot elsőkként Magyarország nevében dr. Navracsics Tibor kormányalelnök és Nikowitz Oszkár nagykövet koszorúzták meg, őket követte Joseph Levi izraeli nagykövet, dr. Siniša Sević, a városi képviselő-testület elnöke, az újvidéki zsidó hitközség, valamint a Szerbiai Zsidó Hitközségek Egyesületének képviselői, a Matica Romska tagjai, és a kivégzettek hozzátartozói. Utolsóként a polgármester és Aleksandar Vučić szerb honvédelmi miniszter, kormányalelnök bocsátotta vízre a kegyelet virágait a Szerb Katonaság hadihajójáról.

Dr. Navracsics Tibor (Fotó: Dávid Csilla)

Dr. Navracsics Tibor (Fotó: Dávid Csilla)

Dr. Navracsics Tibor magyar kormányalelnök újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a magyar-szerb megbékélés folyamatában a szerdai nap egy nagyon fontos pont volt. – Magyarország és Szerbia között egy olyan folyamat indult el, amely – úgy tűnik – hosszú idő után történelmi megbékélést fog eredményezni. A nagykövet úr az év elején részt vett már egy megemlékezésen, amely az 1943-as, 1944-es, 1945-ös évek különböző gyilkosságaival, vérengzéseivel kapcsolatos megemlékezéssorozat kezdetét jelentette, mi most itt az újvidéki hideg napokra emlékezünk, reményeink szerint ennek a folyamatnak a csúcspontját majd a magyar és a szerb köztársasági elnökök közös megemlékezése jelenti majd. Ez egy fontos, szimbolikus sorozat, amely megalapozza a gazdasági és kulturális együttműködést, Magyarország és Szerbia közeledését. Jelenlegi ismereteim szerint a közös megemlékezés Csúrogon lesz, most már nagyjából csak a pontos idő meghatározása miatt folynak a tárgyalások. A magyar köztársasági elnök látogatása biztosra vehető – mondta a miniszterelnök-helyettes.