2024. március 29., péntek

Kutyaharapást közpénzzel

Évente több millió dinár kártérítést fizetnek ki az önkormányzatok a kóbor ebek támadása miatt – Óbecse községben hamarosan gyakrabban járja majd a terepet a sintér

A kóbor kutyákról az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk: nekik kell befogniuk őket és ők üzemeltetik a menhelyeket is. Ha egy gazdátlan eb megharap egy járókelőt, az kártérítést követelhet az önkormányzattól. A legtöbb esetben ilyenkor peren kívül megállapodnak a felek, de ha nem sikerül kiegyezni, az ügy bíróság elé kerül. Az óbecsei adófizetőknek tavaly 2,5 millió dinárba került a gazdátlan ebek támadása vagy polgártársaik csalása.

Ez persze nem csak Óbecsének jelent problémát, hasonló gondokkal küzd szinte minden önkormányzat. Tavaly októberben például az újvidéki Čistoća kommunális közvállalat igazgatója beszélt arról: a kártérítések miatt az elkövetkező 24 hónapban hatmillió eurót kell kifizetnie a cégnek. Azt is állította: az ilyen ügyek hátterében Újvidéken már a szervezett bűnözés áll.

Óbecsén Vesna Živković községi közjogvédő foglalkozik ezekkel az ügyekkel, az ő elmondása szerint Újvidéken valóban minden ilyen perben egyetlen ügyvédi iroda jár el. Óbecsén korrekt az együttműködés az ügyvédekkel, ők is szorgalmazzák a peren kívüli megállapodást – ebben az esetben ugyan valamivel kisebb a kártérítés összege, de a sértett sokkal gyorsabban jut a pénzéhez.

– Tavaly 85 kutyaharapás esetében sikerült peren kívül megegyeznünk, és csupán 6-7 ügy került bíróságra, de ezekben az esetekben is sikerült megállapodnunk a jogerős ítélet előtt. A kutyaharapások száma egyébként jóval több, mint egy évvel korábban volt, amikor hatvan ilyen esetet jegyeztünk, azelőtt pedig egyáltalán nem voltak ilyen jellegű kártérítési igények. Peren kívül – az eset súlyosságától és a körülményektől függően – tízezer és harmincezer dinár közötti összeget fizet ki az önkormányzat, de a bíróság ennél többet is megítélhet. Minden sértettnek azt javaslom, forduljon közvetlenül hozzánk – mondta el lapunknak Vesna Živković, aki a probléma hatékonyabb törvényes megoldása érdekében tárgyalásokat kezdeményezett néhány szomszédos önkormányzattal.

Ha vannak is olyan esetek, amikor hamis tanúzással követel valaki kártérítést, az önkormányzat gyakorlatilag tehetetlen, hiszen az ilyen visszaélések nehezen bizonyíthatóak. Predrag Zavišić, a közigazgatási hivatal vezetője korábban ügyvédként praktizált, így határozott véleménye van a hatályos törvényről: a rendelkezések szerinte rosszak, mert az objektív felelősség erre a problémára nem jelent megoldást, és megköti az önkormányzat kezét. Állítja: ha az objektív felelősség az önkormányzat helyett az államot terhelné, hatékonyabb lenne a törvényi rendelkezés is.

A menhely sem megoldás

Az óbecsei menhelyen jelenleg 170 kutya van (Fotó: Fehér Rózsa)

Óbecsén 2007 óta működik kutyamenhely, a Komunalac Közvállalat gazdálkodik vele, de munkáját önkéntesek is segítik. A 150 kutyának kényelmes átmeneti otthont adó menhelyen jelenleg mintegy 170 eb tartózkodik. A menhelyre (bérköltségekkel együtt) az idén 3,6 millió dinárt szán az önkormányzat.

Elsősorban lakossági bejelentés alapján megyünk ki befogni a kutyákat, de egy-két hónapon belül átszervezzük a menhely működését, és gyakrabban, előre meghatározott időközönként fogjuk járni a várost és a településeket. Sajnos nincs megfelelő járművünk erre a célra, egy traktorral megyünk ki a helyszínre, ez pedig nem elég gyors és hatékony megoldás – tudtuk meg Kovács Norbert igazgatótól.

Az igazgató szerint Óbecsén kevés kutyát fogadnak örökbe, a befogott kutyák pedig nincsenek oltva és chipelve, így a gazdájuk ismeretlen. A tulajdonosok kutyáit a menhelyen ingyenesen ivartalanítják is, de a lakosság ezzel a lehetőséggel sem él. Kovács Norbert szerint akkor lenne kevesebb kóbor kutya az utcákon, ha az illetékes felügyelőség szigorúbban ellenőrizné az állattartást, és ha az önkormányzat támogatásával évente végeznének kedvezményes oltást és chipelést a kutyatulajdonosoknál.