2024. április 18., csütörtök

Színház és szövetkezeti otthon

A kishegyesi helyi közösség tavalyi eredményeiről és tevékenységéről a helyi közösség titkára nyilatkozott

Ha visszatekintünk az elmúlt esztendőre, akkor Kishegyesről elsősorban a községi vezetőség élén történt váltás jut az ember eszébe, ám ezzel most nem foglalkozunk. A kishegyesi helyi közösség a politikai viharoktól függetlenül folytatta tevékenységét, és a korábban elkezdett projektumokat, de emellett új beruházásokat is sikerült megvalósítaniuk, a csökkenő anyagi lehetőségek ellenére.

Ifj. Virág Gábor, a helyi közösség titkára legnagyobb eredményüknek a szövetkezeti otthon visszaszerzését nevezte.

A tavalyi év legnagyobb eredménye az, hogy a szövetkezeti otthon és színházterem visszakerült a falu tulajdonába. E mögött egy hosszabb folyamat és többéves pereskedés áll. Azért is fontos, hogy visszakaptuk őket, mert most már mindkét épület a nevünkön van, és így pályázni tudunk különböző alapítványoknál a felújításukra. A színházban a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően már megtörtént a padló cseréje, és elkészült az elektromos hálózat felújításának tervrajza is. A szövetkezeti otthonnal sok lehetőség nyílik meg a település előtt, volt már szó róla, hogy civil szerveztek kapnak itt helyiségeket, hasznos lenne jó bérlőket találni a földszinti részekre is, és remélhetőleg a kommunális vállalat számára is jut hely – mondta el ifj. Virág.

A falu visszakapta színházat és a szövetkezeti otthont

A falu visszakapta színházat és a szövetkezeti otthont

A helyi közösségnek tehát sikerült egy jelentősebb eredményt elérnie, de egy kellemetlen veszteség is érte.

Tavaly sajnálatos módon leégett az ifjúsági otthonunk. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy csak az otthon belső része égett ki, és nem történt nagyobb kár, hiszen a könyvtár is ott van közvetlenül mellette, valamint a tetőszerkezet is könnyen lángra kaphatott volna. A felújítás már elkezdődött, részben az eddigi bérlő által szerzett adományokból, részben a helyi közösség eszközeiből. Az önkormányzat részéről ígéretet kaptunk, hogy támogatni fogják a felújítást, de erre a célra eddig még nem érkezett pénz – számolt be a titkár. A helyi közösség tetőterének beépítése már több éve húzódik, de a tavaly sikerült jelentős előrelépéseket elérni e téren is.

Fontos projektum a tetőtér beépítése, eddig sajnos kevés látszata volt, mit sikerült kiépítenünk az elmúlt évek alatt, de a tavalyi évben egy EU-s pályázatnak köszönhetően elkészült az oda tervezett konferenciaterem, és az épületrész nagy része már működőképes állapotban van. Hamarosan sor fog kerülni egy zárókonferenciára, emellett több képzés és előadás helyszínéül fog szolgálni a tetőtér már az idei évben – mondta el lapunknak ifj. Virág, majd azzal folytatta, hogy jelentősebb dolgok mellett több, kisebb projektumot is sikerült megvalósítania a helyi közösségnek.

A DTD Közvállalatnak köszönhetően megerősítettük a korábban omlásnak indult Krivaja-partot a Halász utcában. Pályázati eszközökből újabb kutat fúrtunk a Híd utca végén, itt az idén is folytatódni fognak a munkálatok. Saját eszközeinkből sikerült néhány kisebb utcát kibetonoznunk, valamint locsolórendszert helyeztünk el az iskola és templom közötti parkban. A zöldfelületek rendszeres karbantartása egyébként is a feladataink közé tartozik, tavaly 250–300 facsemetét sikerült elültetnünk a főút mentén – számolt be a titkár, akitől azt is megtudtuk, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alaptól 2012-ben a településre nem igazán érkeztek az odaítélt pénzek. Reméli, hogy idén ez nem így lesz, mert az elmúlt években számos beruházás valósult meg az Alap pénzeinek köszönhetően.