2024. április 19., péntek
AL DAHRA-MEGÁLLAPODÁS

A tartomány munkacsoportot hoz létre

Az ombudsman szerint államközi megállapodás nélkül nem köthető szerződés az arab vállalattal

Egy szakértői munkacsoport alakításáról határozott a tartományi kormány, amely behatóan átvizsgálná a szerbiai kormány és az Egyesült Arab Emirátusok-béli Al Dahra Agriculture Company között köttetett előszerződést. A tartományi kormány által kiadott közlemény értelmében a munkacsoport elsődleges feladata az esetleges megállapodás gazdasági hatásainak elemzése illetve a szerződés jogi megalapozottságának vizsgálata, azon következményekre kitérve, amelyek az érintett kombinátok dolgozóira vonatkoznak. Emellett pedig az újonnan alapított közös vállalat esetében a nyereség elosztásának módozatait is megvizsgálná ez a testület.

A munkacsoport már megalakult, kilenc tagja van, elnöke dr. Branko Marinković az újvidéki Mezőgazdasági Kar professzora.

Időközben az ombudsman ismét válaszolt a kormány álláspontjára. Néhány napja a tartomány ombudsman hivatala azt közölte, hogy az előszerződés, a bejelentett államközi megállapodás, amelyet a kormány az Al Dahra vállalattal kötne, nincs összhangban a mezőgazdasági földekről szóló törvénnyel, a vagyon-visszaszármaztatásról és kártalanításról szóló törvénnyel, ezért komoly kárt okozhat Szerbia állampolgárainak.

A szerbiai kormány erre válaszolva közölte, hogy a tartományi ombudsmannak nincs igaza, ugyanis az államközi megállapodás jogi alapot képez és az alkotmány szerint minden törvény felett áll. A kormány szerint felmerül a gyanú, hogy az ombudsman politikai befolyás alatt áll.

Ezekre az állításokra reagálva az ombudsman közölte, hogy a szóban forgó megállapodás valóban a törvények felett áll, ezzel szemben nem áll az alkotmány felett. Mint közölte, mivel az Egyesült Arab Emirátusok és Szerbia között nem létezik elfogadott államközi megállapodás, ezért az Al Dahrával csakis akkor lehet szerződést aláírni, miután a két ország között egy ilyen államközi megállapodást aláírnak, azt a két állam ratifikálja és nyilvánosan is megjelenik.

Ugyanakkor a jogvédő elutasítja azokat a felvetéseket, miszerint politikai indíttatás állna közleménye mögött.

„A végrehajtó hatalom beavatkozás a független intézmények munkájába nem sorolható a modern, demokratikus, európai irányultságú társadalom alapvető értékei közé, amely felé Szerbia is halad. A tartományi ombudsman, ahogyan eddig, úgy a jövőben is az emberi jogok védelmével foglalkozik, mert minden állampolgárnak joga van tudnia, ki, mikor és hogyan szegi meg az emberi jogokat” áll a közleményben.