2024. április 23., kedd

Márciustól már csak száz euró a legalizáció?

Autentikus szerb házak és szociális lakások épülnek

Ismét póruljártak azok, akik törvénytisztelő állampolgárként –vagy félve a következményektől – még az előző kormány idején legalizáltatták engedély nélkül készült épületeiket. Márciustól ugyanis – ha hinni lehet Velimir Ilić építésügyi és városfejlesztési miniszternek – az engedély nélkül felépített ingatlanok kataszteri bejegyzése mindössze 100 euróba fog kerülni. A becslések szerint Szerbiában 1,3 millió ilyen épület létezik, a felépített épületeik nyilvántartásba vételét kérvényezők száma pedig eléri a 700 000-et. Rengetek polgárt érint tehát a legalizációt megkönnyítő új törvényi rendelkezés, és sokan örülhetnek, hogy annak idején nem siették el a dolgot.

Egy kicsit elbizonytalaníthatja az érintetteket az, hogy az építésügyi miniszter – az új kormányban való hivatalába lépése óta – folyamatosan a legalizáció megkönnyítéséről beszél, de csak húzódik a dolog. Most azonban a törvényjavaslat gyors parlamenti átfutását ígéri Ilić, és szerinte már márciusban kezdetét veheti az új feltételek szerinti könnyített legalizáció, ha a törvényjavaslat megkapja a képviselőházi többség jóváhagyását.

Mik ezek az új feltételek? A törvényjavaslat szerint száz euróba kerül majd a kataszteri bejegyzés. Az önkormányzatnak csak az infrastrukturális térítményt kell befizetni. Hatvantól kilencven napig terjed a panaszbenyújtási határidő azoknak, aki károsítva érzik magukat a kataszteri bejegyzés során. Szavatolják a jelzálogjogot és legális eladási jogot. Az állam állja majd az ingatlanadó költségét, és ingyenes lesz az építési engedély.

A konkrétumokról azonban csupán a törvény elfogadása után számolhatunk be.

A NÉPI ÉPÍTÉSZET FELVIRÁGOZTATÓJA

Velimir Ilić vasárnap újabb, a közvéleményt meglepő ötlettel állt elő. A miniszter a Tanjugnak nyilatkozva elmondta, hogy a napokban konkrét formát öltött az autentikus, népi építészeten alapuló, szerb házak építéséről szóló projektum. A településeknek „mindössze” az lesz a feladatuk, hogy kedvező helyszínt és infrastruktúrát biztosítsanak az épülő „autentikus” házaknak. A miniszter szerint Vrnjačka Banja és Sokobanja már jelezte, hogy érdekelt a projektumban. Egy-egy ilyen új ház négyzetmétere – ezekből Ilić szerint egész házsorok épülhetnek majd a szerbiai településeken – mindössze 300 euróba kerülmajd. A projektumot támogatja a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) is, reméljük nem a nyolcvanas évek szellemében, gondolván itt arra, hogy nem autentikus szerb házakból álló házsorokat akarnak emelni a nem szerb falvakban. Létezik például autentikus alföldi parasztház is, a maga nemzeti jellegzetességével. Ezzel minden bizonnyal a SANU szakértői is tisztában vannak, ha netalán a miniszter nincs is.

SZOCIÁLIS LAKÁSOK

Szociális lakások is készülnek hamarosan. Ilić szerint ezeknek az ára 300–400 euró lesz négyzetméterenként. Eddig ebben az ügyben hét szerbiai várossal írt alá szerződést az építésügyi minisztérium: Vajdaságból Nagybecskerekkel és Nagykikindával. Ezzel elkezdődött a projektum megvalósítása, amiről tavaly nyáron egyezett meg az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával (ETFB) a szóban forgó minisztérium 1700 szociális lakás építéséről Szerbia 12 városában. A projektum összértéke 58 millió euró, ebből az ETFB hitele 32 millió euró, a fennmaradó részt a szerb kormánynak és a önkormányzatoknak kell szavatolniuk.