2024. március 29., péntek

Kampány

Az európai méhnyakrák-megelőzési hét nemzetközi kezdeményezés, amelyet 2007-óta hirdet meg az Európai Méhnyakrák Szövetség azzal a céllal, hogy felhívja a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem szabadna méhnyakrákban meghalni, hiszen a szűréssel idejében felismerhető és gyógyítható a betegség.

Európában a méhnyakrák még mindig a második leggyakoribb halálok a nők körében, évente 25 ezren halnak meg ebben a betegségben, és a becslések szerint mintegy 55 ezer új beteget diagnosztizálnak. Szerbiában is súlyos a helyzet, naponta átlagosan 4 nőnél állapítanak meg méhnyakrákot, és naponta egy nő hal meg miatta.

Az Újvidéki Egészségház, a tartományi egészségügyi titkárság és a Vajdasági Közegészségügyi Intézet közös kampánya keretében szerdán délben a város központjában az illetékesek a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat fontosságára hívják fel a figyelmet. A héten városszerte számos ismeretterjesztő előadást szerveznek, és ezeken időpontot lehet előjegyeztetni orvosi vizsgálatra.