2024. április 24., szerda

Vučević: A cirill betűket ismerni kell!

Az újvidéki polgármester szerint a buszok „cirillesítése” senki jogait nem veszélyezteti

Senkit se veszélyeztetnek az újvidéki buszokon elhelyezett cirill betűs feliratok, mert normális dolog, hogy Szerbiában mindenki ismeri ezt az írásmódot – nyilatkozta a B92 Kažiprst című műsorában Miloš Vučević Újvidék polgármestere.

„A nemzeti közösségek egyesületei részéről nem volt egyetlen negatív reakció sem, ez a tényállás. Ezért úgy gondolom, senki sincs veszélyeztetve” magyarázta.

Mint azt kihangsúlyozta, „normális dolog, hogy Szerbiában mindenki ismeri a cirill betűket, és hihetetlen, hogy Szerbiában bárki is felteszi a kérdést: miért cirill?”.

„Egyrészt technikailag nem kivitelezhető, hogy az elektronikus kijelzőn többnyelvű feliratok legyenek. Ez egy felfújt dolog, a városi hatalom elleni hajszáról van szó, hogy a fontosabb dolgokról eltereljék a figyelmet. Újvidéken minden tábla, dokumentum és levelezés többnyelvű. Sehol sem található nagyobb számban többnyelvű tábla, mint Újvidéken. Senkinek a jogai se rövidülnek, különösen nem a hivatalos nyelvek vonatkozásában” mondta a polgármester.

A megállapításra, miszerint pont ez igazolja a többnyelvűség szükségességét az élet minden területén, Vučević elmondta, hogy a buszokon található cirill kiírások senkit sem veszélyeztetnek, szó sincs az alkotmány vagy a törvények megszegéséről.

„Őriznünk kell a cirill írásmódot, ez évekig el volt hanyagolva. Semmit sem szegtünk meg, készen állunk rá, hogy az illetékes szervek megvitassák az ügyet. Nem hiszem, hogy bárkinek bármilyen joga veszélyeztetve lenne, sem pedig a tömegközlekedés használatának a lehetősége” – tette hozzá.

"A kisebbségi jogok védelmével megbízott ombudsmanhelyettes követi a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó szabályok alkalmazását, a kérdéses rendelkezés, azaz az írásmód-változtatás összhangban áll az alkotmánnyal – a szerbiai alkotmány a szerb nyelv tekintetében csak a cirill betűs írásmódot ismeri el hivatalos használatban. Újvidéken azonban több nyelv is hivatalos használatban van, így a használatban levő nyelvek írásmódja szerint is kötelesek lennének kiírni minden feliratot. Az irányjelző táblákon ennek úgy kellene megjelennie, hogy a cirill betűs írásmód után – ábécé sorrendben – feltüntetik a feliratot az itt használatos nyelveken is: magyarul, szlovákul" - nyilatkozta lapunknak Vukašinović Éva tartományi ombudsmanhelyettes