2024. április 18., csütörtök
BIRKÓZÁS

Ismét birkóznak a Partizanban

Moholon régi nevén újraalakították a birkózóklubot

Húsz év után ismét birkózóedzést tartottak szombaton Moholon, a Novak Radonić Általános Iskola tornatermében, miután az elmúlt év végén a Tisza-parti településen újra megalakították a Partizan Birkózóklubot. Stevan Vukov klubelnök, egykori edző elmondta, Moholon nagy hagyománya van a birkózósportnak, hiszen a településen 1947 és 1993 között sikeresen működött a Partizan Birkózóklub, amely ezt követően feloszlott. A birkózóklub alakuló közgyűlését 2012. december 27-én rendezték meg Moholon, ahol megalakították az egyesületet, megtartva a régi elnevezését.

– Az egykori birkózók kezdeményezésére alakítottuk meg újra a birkózóklubot, amelyben segítségünkre volt a Szerbiai Birkózószövetség. A szövetségben megígérték, hogy hamarosan biztosítanak számunkra egy 8×8 méteres birkózószőnyeget, amellyel megteremtődnek az alapvető feltételek a további munkához. Az edzésekhez a helyszínt a Novak Radonić Általános Iskola adja, és ma megkezdjük a munkát – közölte az első edzés előtt Stevan Vukov, hozzátéve: – Vannak a sportág iránt érdeklődő gyerekek. A birkózás egy sajátos küzdősport, amelyet biztosan megszeretnek a fiatalok. A birkózóklubban az elkövetkezőkben az utánpótlás-neveléssel foglalkozunk két korcsoportban, az alsós és a felsős gyerekekkel. A klubban szívesen látjuk a középiskolásokat is, akik számára biztosan vonzó lesz a birkózás, amely révén fejleszthetik a pszichofizikai és motorikus képességeiket.

Az első birkózóedzésen tucatnyi általános iskolás fiú vett részt. A leendő birkózókkal az egyesület korábbi versenyzői, Barát István és Szőnyi Antal edző foglalkoztak. Mindketten kiemelték, hogy a növendékek kezdők, akiknek elsőként a birkózás alapjait kell elsajátítani. Barát megjegyezte, remélhetőleg két-három hónap múlva már mérkőzéseket is szervezhetnek a gyerekek számára, hogy minél jobban megismerkedjenek a birkózással, de az első eredményekre inkább a következő év folyamán számítanak. Bár a felmérések szerint a növendékek között van két-három olyan fiatal, aki szép eredményeket érhet el a sportágban. Szőnyi versenyzőként megjárta a nagybecskereki Proletert, majd a belgrádi Partizant is, mostanság edzőként a legfontosabb feladatának az utánpótlás-nevelést tartja. Elmondta, azt szeretné, hogy edzői munkájuk révén a jelenleg hét-nyolc éves fiúk mellettük cseperednének fel és válnának férfivá, valamint kiváló birkózóvá.

A Partizan Birkózóklubban hetente három alkalommal tartanak edzést: hétfőn 14.30-tól, pénteken 20 órától és szombaton 13 órától. Az edzések helyszíne a moholi iskola tornaterme, ahova várnak minden gyereket, aki szeretne birkózással foglalkozni.