2024. április 20., szombat

Csak gyalázkával lehetne vágni a nádat

Ludasnál alacsony a Ludasi-tó vízállása, Hajdújáráson magas

A ludasiak már évek óta megszervezik a nádvágást, hiszen a téli időszakban jó kereseti lehetőség ez a falubelieknek, ugyanakkor jelentős tevékenységet jelent ez a Ludasi-tó életében, hiszen amellett, hogy a vágással felújítják a nádat, kevesebb növényi törmelék kerül a tóba, így nem szaporodik tovább az így is jelentős mennyiségű iszap. A ludasiak azonban, miután már az elmúlt években mindig gond volt az alacsony vízállással, attól tartanak, hogy az idén is, csakúgy mint tavaly, elmarad a nádvágás.

Kovács Gábor, a ludasi Természetbarátkör vezetője elmondta, már ezen a télen is megkezdték a nádvágás szervezését, illetve a tisztításra váró területek kiparcellázását, ám úgy tűnik, hiába a szervezés, amennyiben nem növekszik meg a vízállás tíz centiméterrel, vagy nem esik jelentős mennyiségű hó, nem tudják majd elvégezni a munkát, ugyanis becslésük szerint tíz centiméternyi víz hiányzik a tóból.

– Nyáron megközelítőleg 50 centiméter víz hiányzott a tóból. Azóta jobb a helyzet, de most sem megfelelő. Az illetékesek az mondják, hogy más a nyári és a téli vízállás, ugyanakkor pedig az a tapasztalatunk, hogy húsz évvel ezelőtt soha nem volt ilyen jellegű problémánk. Azt gondolom, hogy a szakembereknek felül kellene vizsgálniuk a korábban felállított paramétereket. Már csak azért is, mert sajnos a tó élővilága megváltozott. Ugyanakkor a vízszinttel is el kellene kezdeni foglalkozni, mert a nyarak melegebbek, vagyis nagyobb a kipárolgás. Palics szennyvízkérdését meg kellene oldani másként, hogy ne a Ludasi-tóba folyjon a szennyvíz – emelte ki a Természetbarátkör vezetője. Hozzátette: – Ezt a csatornát teljes mértékben ki kellene iktatni, hogy esetleg csak a talajvíz folyhasson a tóba. A talajvíz is elég megterhelés lenne a tónak – mondta.

A Ludasi-tónál tett körsétánk során kiderült, hogy a tó déli, ludasi részén, alacsonyabb a vízállás, ami abból látszik, hogy a korábbi nádvágástól megerősödött nád gyökérzete, a kotú kilátszik a vízből. Kovács Gábor szerint éppen ez a kotú akadályozza meg, hogy azokkal a kis teljesítményű gépekkel vágják a nádat, amelyekkel eddig is dolgoztak, ugyanis az nem vágja át a kotút.

– Nálunk Ludason, a tó déli részén, 2004 óta, amióta aktívan foglalkozunk a nádvágással, 6 évben vágtuk ki a nádat. Ez a hat év sikeres évnek mondható, hiszen a tó déli részén a nád egyharmadát kivágtuk. És a természet is ezekben az években megújult. Egy évben enyhe telünk volt, így jegünk sem volt, tavaly pedig kedvezőtlen volt a vízszint – mutatott rá. Hozzátette, a Palics-Ludas Közvállalat csupán kis teljesítményű, könnyű gépek használatát engedélyezte a nádvágás során, illetve a kézi vágást. De mint rámutatott, amikor nagyon alacsony a vízállás csak kézzel, gyalázkával lehetne vágni a nádat, ami energia- és időigényes, ugyanakkor pedig átlagban csupán hét-tíz nap áll a rendelkezésükre ezeket a munkákat elvégezni.

– A nádvágóink már jelezték, hogy a parthoz közel a kisgépekkel nem lehet vágni éppen a kiálló kotúk miatt, esetleg a tó belső területein kifelé haladva meg lehetne próbálkozni a nádvágással – hallottuk Kovács Gábortól, aki elmondta, mivel elég csapadék esett az elmúlt napokban, lenne elég víz, vagyis be lehetne állítani a szükséges vízállást, reménykednek is, hogy az illetékes szervek meghallgatják őket, mégis csekély lehetőség mutatkozik erre, ugyanis Hajdújáráson, a Ludasi-tó északi részén már így is magasan van a tó vízszintje, legalábbis abban a csatornában, amely összeköti a Palicsi-tavat a Vér-tón és a Sós-tón keresztül a Ludasi tóval, és amelyre Palics település szennyvízelvezetése is történik.

– Látni lehet, hogy a hidak szerkezete már beleér a vízbe. És azt is el kell mondanom, hogy a híd nem tavaly süllyedt le, és ennek a hídnak már mindegy lenne az a tíz centiméter, amire a déli részen szükség lenne. Azt viszont nem tudom, hogy mi a helyzet a hajdújárási talajvíz szintjével, de éppen ezért kellene most már a szakembereknek felülvizsgálni a terepen uralkodó állapotokat – tette hozzá. Mint kiemelte, az uralkodó súlyos állapotok már túlhaladják a ludasi, illetve a hajdújárási helyi közösség hatáskörét.

Totok András Hajdújáráson a kanális mellett lakik már negyven éve.

– A jelenlegi helyzet még nem is olyan vészes, van amikor a víz teljesen ellepi a hidat. Ki van fúrva a híd teteje és megtörténik, hogy bugyog fel a víz rajta. De nem volt mindig ilyen súlyos a helyzet. Nem is folyt ennyi víz a Ludasi-tóba a kanálison keresztül. Az utóbbi húsz év az, ami kritikus. És ha akarjuk, ha nem, tudomásul kell vennünk, hogy a Ludasi-tó Dél-Európa legnagyobb emésztőgödre. Már több politikus is tett ígéretet, persze a választások előtt mindig, hogy ezt a hidat egyszer felemelik és megoldják a kanális helyzetét, de hát soha nem lett ebből semmi – mondta Totok András. Majd folytatta: – Nekem szerencsére soha nincs gondom a talajvízzel, nincs is pincém. Amikor fél Hajdújárás úszik, nálam még akkor sincs gond, mert ez a kanális levezeti a talajvizet.

Elmondta továbbá, hogy több éven keresztül foglalkozott nádvágással, még nádvágó kombájnt is hajtott.

– Magyarországon inkább levágják a nádat, ha máshogy nem megy, kombájnokkal, hogy ne képződjön további szerves anyag a tóban. Nagyerzsébetlakon már ötven éve vágják a nádat, most kombájnnal, és minden évben felújul a nád, ezért nem értem, miért tiltják az illetékes szervek, hogy a Ludasi-tóban használni lehessen a nádvágó kombájnt – mutatott rá András. Hozzátette: – Apósom mesélte, hogy valamikor, amikor befagyott a Ludasi-tó, mindig sikerült kivágni a nádat, soha nem merültek fel olyan problémák, mint ma. De nem is folyt ennyi szemét, meg szennyvíz a tóba – mondta. Megtudtuk, amióta kiépítették a csatornát, 15–20 éve senki nem takarította azt, vagyis folyamatosan gyűlik az iszap a csatornában és a tóban is.

Most pedig, hogy Hajdújáráson ne okozzon gondot a magas talajvízszint, a noszai zsilipen keresztül folyamatosan engedik ki a vizet.