2024. április 23., kedd
BEGEJ HAJÓGYÁR

Sikertelen felszámolás után – csődeljárás

A nagybecskereki Gazdasági Bíróság csődeljárást indított a helybeli Begej hajógyárban. A Jugoremedija gyógyszergyár és a Vojvodinaput után az utóbbi napokban ez már a harmadik csődeljárás a Béga menti városban. A csődeljárás kezdeményezője (aki befizette az eljárás megindításához szükséges előleget) maga az adós, illetve a vállalat többségi tulajdonosa, a holland Mercurius International társaság. Ezt megelőzően felszámolási eljárás volt a vállalatban, amely során azonban kiderült, hogy nincs elég pénz a hitelezők kártalanítására.

A csődeljárási igazgató Jelica Vukolić lett, az első tárgyalást pedig január 23-án tartják.

Ezen jelen lesznek a hitelezők bizottságának képviselői, és megvitatják a hajógyár helyzetéről készített gazdasági és pénzügyi jelentést, amelyet a csődeljárási igazgató készít. Ő fogja majd értékelni, hogy van-e lehetőség a vállalat átszervezésére. Ha a tárgyaláson jelen lesz a hitelezőknek legalább a hetven százaléka, akkor döntést hozhatnak a vállalat felszámolásáról is.

A Begej tavaly három hajót szállított le holland megrendelőnek, és a közelmúltig Bánát egyik legnagyobb exportőre volt. Az elmúlt év első felében még semmi sem utalt arra, hogy komoly válság elé néznek. De miután Európából nem kaptak újabb megrendeléseket, a tulajdonos szeptemberben úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a munkavállalási szerződést nyolcvan, meghatározott időre alkalmazott dolgozóval, 160 állandó munkást pedig először kényszerszabadságra küldtek, majd ők is hasonló sorsra jutottak. A dolgozók több tiltakozó megmozdulást tartottak, amelyeken elmaradt béreik mellett azt is követelték, hogy vizsgálják ki, hogyan kerültek 2002-ben holland tulajdonba.

A Begej hajógyárban 1998-ban indult csődeljárás. A csődeljárás végén a Vajdasági Bank mint a legnagyobb hitelező átvállalta az adósságukat. Kétévi tárgyalások után, az önkormányzat tudtával és jóváhagyásával, 2002-ben a holland K. Damen társaság átvállalta a Begej adósságát a Vajdasági Banktól, és 938 millió dináros beruházás mellett a hajógyár többségi (96 százalék) tulajdonosa lett. Azonban 2007-ben a K. Damen is csődbe jutott. A holland kereskedelmi bíróság, a Nagybecskerekre küldött csődeljárási igazgatójának a jelentése alapján, (európai mércék szerint) értéktelenné nyilvánította a Begej részvényeit. Ezt követően 51 ezer euróért megvette őket a holland Mercurius International társaság. Ezzel együtt átvállalta a gyár tízmillió eurós adósságát is. Egy évvel később, 2008-ban a Privatizációs Ügynökség megállapította, hogy a Begej magánosítása törvényes keretek között zajlott.