2024. április 25., csütörtök
AUSTRALIAN OPEN

Tipsarević újra ötig számolt

A második szerb maratoniban verte a francia Benneteaut – Đoković kényelmesen jutott tovább, Ivanovićé lett a szerb női derbi, Sarapova pedig Venus Williams ellen is folytatta a terrort

Amikor Bojana Jovanovski ma reggel befejezi a japán veterán Kimiko Date-Krumm elleni meccset, kiderül, hogy Szerbiának három vagy négy teniszezője lesz-e az Australian Open nyolcaddöntőjében. Három ugyanis már biztos, hisz tegnap Novak Đoković a cseh Radek Štepaneket, Janko Tipsarević a francia Julian Benneteaut, Ana Ivanović pedig honfitársnőjét, Jelena Jankovićot győzte le a 3. fordulóban.

A két volt világelső szerb lány csatája a bal oldali Ivanović sikerét hozta (Fotó: Beta/AP)

A két volt világelső szerb lány csatája a bal oldali Ivanović sikerét hozta (Fotó: Beta/AP)

Bojana érdekes ágon fut, hisz a tábla abban a nyolcadában, amely egy negyeddöntőst ad majd, három egészen fiatal és a mezőny legidősebbje maradt állva. Jovanovski és Date meccse kétesélyes, ugyanúgy a 19 éves Sloan Stephens és az egy évvel fiatalabb Laura Robson mérkőzése is. Négyük közül csak az amerikai Stephens kiemelt, méghozzá a 29. helyen, a többiek pedig már egy-egy ilyent búcsúztattak. Date Petrovát, Jovanovski Šafářovát, Robson pedig a cseh Petra Kvitovát küldte lelátóra. A napi műsorterv szerint Jovanovski és Date 7 óra tájban kezd.

A két volt világelső, Ivanović és Janković meccse a várt forgatókönyv szerint zajlott. Ana adta meg a mérkőzés ütemét, Jelena pedig a harciasságot tette hozzá, de a dráma elmaradt. Ivanović győzött, amivel megismételte tavalyi eredményét, és az egymás közötti mérleget 8:3-ra növelte. Ana a következő fordulóban azzal a lengyel Agnieszka Radwanskával találkozik, akivel 3:4 a mérlege, de a legutóbbi négy meccset elveszítette. A lengyel a negyedik kiemelt, és kimondott esélyesnek számít, hacsak Ana, vérmérsékletével ellentétben, nem lesz hihetetlenül türelmes, és nem rohan erővel a vesztébe. Janković viszont a vereséggel tovább ront a helyezésén, és már tudni lehet, hogy a 26. és 32. közötti pozíciók egyikén látjuk majd január 28-án.

Ugyancsak volt világelsők rangadója volt a Sarapova–V. Williams meccs, amelyen az orosz 4:0-val rajtolt, majd csak 6:1, 3:0 után fogta magát vissza, ám a játék képe az amerikai szemszögéből maga volt a terror, s nem érezte volna magát sokkal rosszabbul akkor sem, ha 6:0, 6:0-ra kap ki az orosztól, mint előzőleg Pucskova és Doi. Angeligue Kerber nemcsak a nyolcaddöntőt ünnepelte, hanem 25. születésnapját is, Makarova győzelme pedig Marion Bartoli ellen nem csoda, hisz az orosz ugyanitt tavaly elődöntős volt.

Đoković mérkőzéséről nincs sok mondanivaló. A világelső nem gyötörte magát, öregurasan játszotta végig a 2 óra 22 perces meccset, s így sem adott esélyt Štepaneknek. Mi több, maga hagyott ki többet is, hisz a 11 breaklabda közül csak hármat értékesített. Következő ellenfele a svájci Stanislas Wawrinka, akivel 11:2 a mérlege, s akitől 2006 óta nem kapott ki. Sokkal nehezebb dolga volt és lesz Janko Tipsarevićnak, aki a francia Benneteaut csak öt játszmában tudta felülmúlni. Janko nagyon puhán kezdett, egy óra játék után már egyenrangú volt, a hajrában pedig csak közismert pszichikai fölényét érvényesítette. Holnap a 10. kiemelt spanyol Nicolas Alamgróval játszik, ami második meccsük lesz. Az elsőt, tavaly a Roland Garros salakján, a spanyol nyerte.

A nyolcaddöntő már ismert párjai, férfiak: Đoković–Wawrinka, Berdych–Anderson, Ferrer–Nisikori, Tipsarević–Almagro. Nők: Na Li–Görges, A. Radwanska–Ivanović, Kerber–Makarova és Sarapova–Flipkens.

A mai műsor rangadója a Federer–Tomić találkozó lesz, de megkülönböztetett figyelmet érdemelnek még a Monfils–Simon, Del Potro–Chardy és Stephens–Robson csaták is.