2024. április 19., péntek

Đoković is elítéli Armstrongot

A korábbi versenytárs Robby McEwen és a férfi tenisz-világranglistát vezető Novak Đoković is keményen bírálta az egyebek mellett hét Tour de France győzelmétől is megfosztott Lance Armstrongot, miután Oprah Winfreynek adott interjújában beismerte doppingolását.

A korábbi kiváló sprinter, a pályafutása során a francia és az olasz körversenyen is 12-12 szakaszgyőzelmet arató McEwen kijelentette, hogy soha nem fog megbocsátani, mert szerinte Armstrong „az egész világot becsapta, így minket, kerékpárosokat is”.

Đoković az ausztrál nyílt bajnokságon aratott pénteki győztes mérkőzése után nyilatkozott Armstrongról, és még McEwennél is keményebben fogalmazott. Szerinte a kerékpárosnak egész életében szenvednie kell. – A karrierjével és az élete sztorijával rengeteg embert becsapott. Azt hiszem, az egész sport számára szégyen egy ilyen versenyző – mondta.

John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke szerint Armstrong vallomását és megbánását teljesen hiteltelenné teszi azon kijelentése, hogy nem érezte csalásnak a doppingolással elért Tour de France-sikereit.

Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) vezetője úgy vélte, hogy Armstrong mostani beismerésével megtette az első lépést a helyes irányba, de igazán korrekt akkor lenne, ha nemcsak egy televíziós adásban, hanem eskü alatt is vallana doppingos múltjáról.

Pat McQuaid, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke az általa vezetett szervezet nevében üdvözölte az amerikai sportoló vallomását, és azt is, hogy szeretne részt venni egy igaz, mindent feltáró eljárásban.

A rákbetegeket megsegítő Livestrong Alapítvány – amelyet éppen Armstrong alapított, ám már lemondott minden itt betöltött posztjáról – közleményben tudatta, hogy csalódottak azon hír miatt, hogy a kerékpáros félrevezette az embereket. Ugyanakkor „felébredve a csalódottságból” az alapítvány háláját fejezi ki, hogy Armstrong milyen sokat tett a rákbetegek megsegítéséért.

David Walsh, a Sunday Times újságírója jelezte: ő és lapja korábban kártérítési pert veszített Armstronggal szemben, mert írtak a bringás doppingolásairól, és végül 2 millió dollárt fizettek Armstrongnak.

– Lance, te bevallottad, hogy doppingoltál. Add vissza a pénzünket, ez lenne a becsületes. Ha nem leszel fair, akkor elmegyünk a végsőkig, hogy visszakapjuk – üzente az újságíró.

Brian Cookson, a Brit Kerékpáros Szövetség elnöke szerint Armstrong nem bánta meg bűnét, inkább csak azt sajnálja, hogy elkapták.

Stuart O'Grady, Armstrong egykori ellenfele szintén keményen fogalmazott, amikor kijelentette: az amerikai mindenkit becsapott a Földön, köztük a versenyzőtársakat is. Kiemelte: mindannyian azt hitték, hogy csak azért megy fel gyorsabban a hegyekre, mert keményebben edz, dolgozik, de most becsapottnak érzi magát, bosszús és frusztrált.