2024. április 19., péntek

Kontra Ferenc Márai-díjas

Kontra Ferenc író, lapunk Kilátó mellékletének szerkesztője Márai Sándor-díjban részesül a magyar kultúra napja alkalmából. Az elismerést január 22-én Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban veszi át.

A Márai Sándor-díj írói életműért, illetve a díj adományozását megelőző évben megjelentetett kimagasló értékű prózakötetért, valamint magyar író külföldi elismerést szerzett munkásságáért adományozható állami kitüntetés. Ezzel az elismeréssel Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tüntette ki kollégánkat.

Kontra Ferenc 1958-ban született a horvátországi Darázson. A középiskolát Pécsett, a Nagy Lajos Gimnáziumban végezte, a szegedi JATE-n diplomázott 1982-ben, 1987 és 1991 között az Új Symposion irodalmi szerkesztője, 1991-től a Magyar Szó kultúra rovatának munkatársa, majd szerkesztője, jelenleg lapunk Kilátó című irodalmi mellékletének szerkesztője.

Kontra Ferenc, lapunk Kilátó mellékletének a szerkesztője

Kontra Ferenc, lapunk Kilátó mellékletének a szerkesztője

Eddig 17 önálló kötete jelent meg. Munkái német, angol, francia, lengyel, román, horvát és szerb nyelven is olvashatóak. Prózáit egyebek mellett a Nappali ház, a Holmi, a 2000, a Beszélő, az Alföld, a Tiszatáj, a Törökfürdő, a párizsi Magyar Műhely, a Republika, a Literaturen, a Reč, a Leopold Bloom, a Mitteleuropa, a Borussia, az Akcent, valamint az Élet és Irodalom közölte.