2024. április 16., kedd

Kétszázhatvanmillió dinár kultúrára

Február 6-áig lehet benyújtani a pályázatokat a tartományi titkárságnak
Juhász Attila

A Tartományi Művelődési és Tájékoztatási titkárság január 17-én kiírta a pályázatot a művelődési intézmények és más szervezetek támogatására. A pályázatok benyújtására három hét áll az érdekeltek rendelkezésére, azaz február 6-áig van nyitva. A legfontosabb tudnivalókról Juhász Attila, a kisebbségi kultúrával megbízott segédtitkár számolt be lapunknak.

– Hat pályázatról van szó, amelyek keretében több mint 260 millió dinárt osztanak szét a költségvetésből – mondta. – A művelődési intézményeknek karbantartásra, fölszerelés vásárlására, a könyvtáraknak a könyvállomány bővítésére összesen 9,2 millió dinár jut; a kortárs alkotóművészetek programjait 131,63 millió dinár értékben finanszírozza a titkárság; kiadói tevékenységre társfinanszírozóként 27 milliót juttat a pályázóknak; a filmművészetet 32,2 millió dinárral támogatja; a tartomány kulturális örökségének megőrzése céljából 45,2 milliót osztanak szét.

– Valószínűleg legtöbb magyar művelődési egyesület a kisebbségek számára szánt keretből juthat pénzhez.

– A korábbiakhoz hasonlóan külön keret van a kisebbségi kultúra és művészetek támogatására, amelyre az intézményektől az egyesületekig, civil szervezetekig mindenki pályázhat, akár egy-egy rendezvény megszervezése céljából is. Az idén 14,8 millió dinár áll a kisebbségi szervezetek rendelkezésére, s megjegyzem, hogy 2007 óta most sikerült első alkalommal növelni a támogatás összegét. Ezen a pályázaton a nemzeti tanácsok véleményezése után születik döntés. Újdonságnak számít, hogy ebbe a keretbe most már nemcsak a népművészet, a hagyományőrzés tartozik, hanem például az amatőr színjátszás vagy a kortárs alkotóművészet is, sőt díjak alapítására, illetve kiosztására is lehet pályázni. Természetesen továbbra is ebbe a keretbe kell sorolni a hagyományőrzést, a fesztiválokat és egyéb rendezvényeket, miként az amatőr tevékenység egyéb területeit is. Megjegyzem, hogy míg a hivatásos színházaknak a kortárs alkotóművészet kategóriájában kell pályázniuk – miként zenei téren is –, az amatőrök a kisebbségi keretből juthatnak támogatáshoz. Tehát nem kizárólag a nyelv a döntő, hanem a nemzeti jelleg dominanciája is szerepet játszik abban, hogy ki melyik pályázatra jelentkezhet a hatból.

– Mit kell tudni a pályázat „technikai” részleteiről?

– Fontos a határidő betartása, tehát február 6-áig be kell nyújtani a dokumentumokat. Akik tavaly kaptak támogatást, azoknak legkésőbb az idei pályázat elbírálásáig el kell számolniuk a pénz fölhasználásával, mert különben elvetik a pályázatukat. Amennyiben kisebbségi nyelven – esetünkben magyarul – adják be a kérelmet, ajánlatos rövid ismertetőt szerb nyelven is csatolni, mert az megkönnyíti az anyagkezelést. Minden információ megtalálható a www.kultura.vojvodina.gov.rs honlapon, és onnan az űrlapok is letölthetők. Érdemes élni ezzel a pályázati lehetőséggel, annál is inkább, mert vannak kisebbségi egyesületek, amelyek helyben, a községükben nem kapnak pénzt, számukra egyetlen forrásként a tartományi pályázat szolgál – mondta Juhász Attila.