2024. március 28., csütörtök

Korrupcióval gyanúsítják Janšát és Jankovićot

December óta tartanak a tömegtüntetések Szlovéniában a megszorítások és az alkalmatlan kormányzó politikai elit ellen. Ebben a túlfűtött légkörben tette közzé nemrégen a szlovén korrupcióellenes bizottság a jelentését, ami korrupcióval gyanúsítja meg Janez Janša kormányfőt, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnökét és Zoran Janković ljubljanai polgármestert, a balközép Pozitív Szlovénia Párt elnökét. A jelentés szerint mindketten több korrupciós ügybe is belekeveredtek. A kormányfő nem tud számot adni például több mint 200 ezer euró eredetéről a privát folyószámláján. A ljubljanai polgármester még ennél is több, mintegy 2,4 millió euró eredetére nem tud magyarázattal szolgálni.

A jelentés szerint mindkét rangos tisztségviselő olyan tranzakciókat bonyolított le, amelyek korrupciós kockázatot foglaltak magukban.

A jelentés hatalmas felháborodást keltett a közvéleményben. A tüntetők kitartóan követelik mindkettőjük azonnali lemondását.

Mindkét gyanúsított először is a saját pártjánál keresett támogatást. Az SDS tanácsa kiállt vezetője mellett, a Pozitív Szlovénia tanácsa viszont nem foglalt állást. A kormánykoalícióban viszont egyre hangosabbak a követelések, hogy Janša mondjon le. Gregor Virant, a Polgári Lista vezetője, parlamenti elnök egyenesen azt követeli, hogy Janša tíz napon belül mondjon le, ellenkező esetben pártja kilép a kormánykoalícióból.

Mi történik, ha Janša lemond? Erre a kérdésre talán már napokon belül választ kapunk. Először is a kormánykoalíció saját kormányfő-jelöltet javasolhatna és megpróbálja megszerezni a parlament jóváhagyását. Ez egy elfogadható megoldás lenne az Új Szlovénia, valamint a kormánykoalíció ötödik tagja, a Szlovén Néppárt számára. Valójában ennek a megoldásnak nincs sok esélye, mert az SDS szilárdan kitart Janša mellett és valószínűleg az ellenzék sem támogatna egy ilyen javaslatot. Így marad a másik megoldás: egy technikai kormány megalakítása egy pártsemleges kormányfővel az élén. De van egy harmadik lehetőség is. Az előrehozott választások. Ez a harmadik lehetőség azonban néhány hónapig is eltartó hatalmi űrt hozna magával és a parlament munkája is megbénulna, mégpedig éppen a jelenlegi hatalmas társadalmi forrongás, a tiltakozások és tömegtüntetések idején, amit még tetéz a nagy fokú gazdasági visszaesés.

Egyelőre annyi világos, hogy valószínűleg vége szakad Janez Janša politikai pályafutásának, és nem válik valóra az álma egy tekintélyelvű második köztársaságról. Az összeesküvés-elméletek hívei még ennél is tovább mennek, és arra spekulálnak, hogy pártvezetők vagyonosodását vizsgáló korrupcióellenes bizottság jelentését azzal a szándékkal hozták nyilvánosságra, hogy ellehetetlenítsék a két ideológiai és politikai ellentábor két fő szereplőjét, és hogy ily módon „tegyenek rendet” a politikai porondon. Zoran Janković már lemondott a Pozitív Szlovénia Párt elnöki tisztségéről, de polgármesteri posztjáról még nem távozott. Most Janez Janšán van a sor, hogy lépjen.