2024. április 19., péntek

Montenegró: Facebook-elvonókúra

Eddig két kiskorú személyt „gyógyítottak ki” e betegségből

Montenegró lakosságának valamivel kevesebb mint a fele rendelkezik saját profillal a Facebook közösségi oldalon, azonban a fiatalabban között vannak olyanok, akiknél akkora függőség alakult ki, hogy emiatt magánklinikákon gyógykezelik őket – írja a Blic.

Eddig két kiskorú személyt „gyógyítottak ki” e betegségből.

„Alacsony toleranciaszint, antiszociális válság, az egészséges életforma elhanyagolása, a Facebook-on töltött idő állandó növekedése azok a jelek, amik mutatják, hogy a közösségi hálótól függő személyről van szó – magyarázza Danilo Jokić, a közösségi oldalakkal kapcsolatosan kialakuló függőség gyógyításával foglalkozó szakember. Mint elmondta, páciensei hétvégenként akár 15 órát is ezen az oldalon töltöttek, hét közben pedig 5-7 órát.

A szakember szerint az ilyen függőség elsősorban olyanoknál alakul ki, akik magukba forduló személyiségek, nincsenek barátaik, hajlamosak a képzelgésre és idővel az iskolák is elhanyagolják.

Egyébként, az internetfüggőséget, ezen belül is a Facebook-hoz hasonló közösségi oldalaktól való erős dependenciát hivatalos pszichológiai zavarrá nyilvánították.
Az Amerikai Pszichiátriai Egyesület azután jutott erre a döntésre, miután megvizsgálta a közösségi oldalak felhasználókra mért hatását. A szakértők úgy találták, hogy a Facebook használata a való élettől való elszakadáshoz, illetve a társadalomtól való elszigetelődéshez vezethet.