2024. március 28., csütörtök

Lesz majd nyár, lesz fesztivál…

Még javában tart a tél, újabb és újabb havazásokat prognosztizálnak az időjósok, de azt azért mindannyian tudjuk: nem tart ez örökké. A nyárra pedig idejekorán el kell kezdeni készülni. Ugyanis ha nyár, akkor fesztiválszezon, ha pedig fesztivál, akkor (Magyarországon legalábbis) VOLT, Balaton Sound és Sziget.

A Sziget Szervezőiroda máris közzétette az első neveket: annyi már bizonyos, hogy 2013-ban a Hajógyári-szigeten láthatja a közönség a Blurt, a britpop egyik meghatározó együttesét. Az életműdíjjal jutalmazott csapat első ízben áll színpadra Magyarországon augusztusban (valamikor 5-e és 12-e között), s ígérete szerint az idei turné egyes koncertje egyedi show lesz.

Jóval közelebb lesz időben a VOLT: a soproni fesztivált az idén július 3-a és 6- a között tartják, de az első fellépőkről már tudósítottak a szervezők. A leghangulatosabb magyar fesztiválra elígérkezett már az Example, Jamie Woon, a Oueens of the Stone Age, a Parov Stelar Band és visszatérő vendégként az amerikai sikerbanda, a Thirty Seconds To Mars.

A Balaton Sound a Sziget Szervezőiroda következő nyári produkciója: a zamárdi szabadstrand július 11-e és 14-e között várja az elektronikus zene rajongóit.

S hogy még egy, ezúttal nem időhöz kötött, ám a Sziget Szervezőirodához kapcsolódó újdonsággal is szolgáljunk: ez a csapat szervezi a jövőben a legnagyobb budapesti bulihelyszín, a Budapest Park zenei kínálatát. A Park és a Sziget Szervezőiroda vezetői a napokban kötöttek megállapodást arról, hogy közösen fejlesztik tovább és teszik még izgalmasabbá a Rákóczi hídnál lévő, kitűnő adottságú szabadtéri szórakozóhely programkínálatát. Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda vezetője erről a következőket mondta: „A park tavalyi megjelenésével létrejött egy új minőség a magyar szórakozóhelyek palettáján. Egyszerre akár 10 ezer főt befogadó infrastruktúrája, fedett nagyszínpada és világszínvonalú technikája alkalmas komoly nemzetközi előadók kiszolgálására is, így lehetőségünk nyílik olyan zenekarokat vagy dj-ket is elhozni Budapestre, melyek a fesztiváljaink időpontjában esetleg nem érnek rá”.

A Budapest Park a legújabb és egyúttal a legnagyobb szórakozóhely a magyar fővárosban. Az elmúlt (első) szezonjában több mint 200 ezer látogató fordult meg a 11 000 négyzetméternyi bulikomplexumban, amely gyorsan vált a fővárosiak és a turisták egyik legkedveltebb partihelyévé. A szabadtéri és fedett programhelyszínekkel bíró park közkedveltségéhez hozzájárul a helyszín kiváló közlekedési infrastruktúrája is. A közönség, a zenekarok és a szakma visszajelzései egyértelműen azt mutatják, hogy a Budapest Park berendezése, építészeti és technikai megoldásai, és a kiszolgálás minősége szempontjából egyaránt kiemelkedő, európai színvonalú szórakozóhely. Az üzemeltetők most arra számítanak, hogy a Szigettel való együttműködés révén a programokkal is sikerül kiemelkedni az egyébként is erős fővárosi kínálatból. A Sziget azt ígéri: nemzetközi sztárfellépőket, tematikus minifesztiválokat várhat ide a közönség, de még az is megtörténhet, hogy a szervezőiroda egyéb nagy fesztiváljainak „fel-, és levezető" programjait is a Budapest Parkban tartja meg.