2024. április 19., péntek

Adjuk tovább az erőnket!

A magyar kultúrát ünnepelték Zentán

Pénteken este tartották meg a zentai Művelődési Házban a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvénysorozat délvidéki központi ünnepségét, amelyen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díjait, aranyplakettjét és plakettjeit, valamint a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2012 pályázat díjait is. Az ünnepségen a vajdasági magyar politikai-, közélet és művelődési élet számos képviselője és az anyaországi diplomácia, politikum és a Kárpát-medencei kulturális élet képviselői is megjelentek.

A Himnuszt a zentai Művelődési Ház színpadán Csizmadia Anna énekelte el (Fotó: Dávid Csilla)

A Himnuszt a zentai Művelődési Ház színpadán Csizmadia Anna énekelte el (Fotó: Dávid Csilla)

Az ünnepség kezdetén kilenc Kárpát-medencei település harangja egymásba fonódó hangjának felcsendülése után Csizmadia Anna bácskertesi népdalénekes, a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny szólóének és -hangszer kategóriájának győztese énekelte el a Himnuszt, majd a megjelent vendégek köszöntését követően Dudás Károly Magyar Örökség díjas író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki a magyar kultúra szerepét hangsúlyozva kiemelte, kultúránk az, amely zordabb és kevésbé zord időkben is megtarthat és felemelhet bennünket.

Dudás Károly a múltbeli és jelenbeli kultúraépítők és az idei díjazottak szerepét is hangsúlyozta. – Isten tartsa meg jó erőben magyar kultúránkat, hogy az még sokáig megtarthasson minket! – zárta gondolatait a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár ünnepi köszöntőjében kiemelte, a Himnusz mint nemzeti kultúránk teljessége is összefog, közösségtudatunkban megerősít, felemel mindannyiunkat.

– Itt, a Délvidéken ma is magas színvonalon művelt, megújulni képes, biztató utánpótlással bíró magyar kulturális élet van jelen. Táncosok, énekesek, írók, tanárok, színjátszók, zenészek, művelődésszervezők és fáradtságot nem kímélő közösségépítő emberek kitartó és értékteremtő munkáját szeretnénk ma megköszönni. A magyar kultúra napja az ő helytállásuk, hagyományainkat őrző és kultúránkat továbbvirágoztató tevékenységük elismerésének a napja – magyarázta Répás Zsuzsanna, majd hozzátette, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális stratégiája és a Magyarország kormánya nemzetpolitikai stratégiája összhangját tükrözi az a tény is, hogy az ünnepség kiemelt fontosságú rendezvényként valósul meg, amelyen a tömbmagyarság és a szórványterületek képviselői egyaránt jelen vannak. A nemzetpolitikai államtitkár kiemelte, fontos, hogy erőt merítsünk a fiatal tehetségek sikereiből, az elszánt közösségszervezők, tanárok kitartásából: – Adjuk tovább erőnket, hogy nemzetünktől, anyanyelvünktől távolabbra sodródók is visszatérhessenek! Fontos bátorítanunk egymást, hogy ne csak a népszámláláskor, hanem a mindennapokban is következetesen valljuk meg magyarsághoz tartozásunkat – tette hozzá Répás Zsuzsanna.

Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa ünnepi köszöntőjében a két pont között a legrövidebb út az egyenes tétellel kapcsolatos gondolatait osztotta meg az egybegyűltekkel.

Az ünnepségen ezt követően átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség legrangosabb elismeréseit is. Az idén Magyar Életfa díjban részesült Erdei Ernő művelődésszervező Pancsováról, Hódi Sándor pszichológus, társadalomkutató, közíró Adáról, Tóth Rozália népdalkörvezető, népdalénekes Csókáról és Vass Borsodi Borbála nyugalmazott irodalomtanár, versmondó-felkészítő Topolyáról. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség aranyplakettjét a budapesti Kaláka együttes érdemelte ki, plakettjeit pedig a Csalóka zenekar Topolyáról, Fodor István levéltár-igazgató Zentáról, Juhász Irén nyugalmazott tanító, művelődés- és közösségszervező Oromhegyesről, Kisimre Árpád néptáncoktató, koreográfus Topolyáról és Pál Károly művelődésszervező Bácsfeketehegyről. Ezt követően átadták a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2012 pályázat díjait is.

A különleges hangulatú ünnepi műsorban Csizmadia Anna bácskertesi népdalénekes mellett fellépett az adai születésű Török Tilla Junior Prima díjas népdalénekes, valamint testvérei, Török Flóra és Török Ádám, az óbecsei Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó néptáncospár, a szintén óbecsei Fokos zenekar, akik a Fölszállott a páva középdöntőjének részvevői voltak, valamint a Kossuth- és Prima Primissima-díjas budapesti Kaláka együttes is.

A kultúranapi rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, az Anyanyelvi Konferencia és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében szombat délelőtt tartják meg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet székházában a hagyományos Kárpát-medencei kulturális fórumot, amelynek központi témája a Kárpát-medencei kulturális ernyőszervezetek közös stratégiai feladatainak megfogalmazása lesz, és a hétvégén tartják meg a Magyar Szín-Játékos Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Határtalan színjátszás című zárókonferenciáját is, amelynek célja, hogy az elmúlt hónapokban a Magyar Szín-Játékos Szövetség szervezésében lebonyolított regionális megbeszélések felvetéseit összegezze, illetve találkozzanak egymással mindazok, akik a jövőben koordináló szerepet tudnak vállalni régiójuk színjátszóinak, csoportjainak szakmai életében.  

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke az ünnepségen egy díszoklevelet adott át Hajnal Jenőnek, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet elnökének. A közművelődési egyesület Hajnal Jenőt tiszteletbeli tagjává választotta.