2024. április 24., szerda
AUSTRALIAN OPEN

Következhet a szerb női rangadó

Ivanović–Janković tizenegyedszer – Đoković könnyen, Tipsarević maratoni meccs után a 3. fordulóban – Sarapova ismét nullázott, Stosur és Cibulkova a lelátón

Az öt fellépő közül tegnap négy szerbiai teniszező jutott az Australian Open 3. fordulójába. Novak Đoković, Janko Tipsarević, Ana Ivanović és Jelena Janković folytathatja a versenyt, és Vesna Dolonc sem lehet teljesen elégedetlen, noha veszített, mert, mint már jeleztük, visszajutott a legjobb száz közé. Szerbiának még egy képviselője maradt a 2. körben, ma reggel 5-kor ugyanis Bojana Jovanovski a cseh Lucie Šafarovával mérkőzik nemcsak a továbbjutásért, hanem a helyért is a legjobb ötven között.

Đoković gondtalanul, mindössze hat játék elvesztésével múlta felül a fiatal amerikai Ryan Harrisont, aki csak helyenként csillogtatta meg tehetségét. Novak komolyan fogta fel a meccset, vette a második akadályt is, és már a következő csatára készülhet, amelyben ellenfele a 34 éves cseh Radek Štepanek lesz. Nyolcszor játszottak, a szerb 7:1-re vezet, az egyetlen vereséget pedig a csehtől még ifjoncként, 2006-ban Rotterdamban szenvedte el. Azóta Đoković általában könnyen győz, ez az eredmény várható holnap is.

Janko Tipsarević átverekedte magát a nehéz sorsolásának második kihívásán is. A meccs eleinte simának ígérkezett, hisz a szerb csak két breaklabdával két játszmát is nyert, de a fordulat állandóan fenyegetett, hisz a szlovák Lukaš Lacko bátran és színvonalasan játszott, de a nyerési lehetőségeket egymás után hagyta ki. A harmadik játszmától Lacko volt a jobb, és hamarosan egyenlített, majd az 5. játszmában 5:3-as hátrányból még egyenlített, végül azonban a tapasztalat döntött, hisz 6:5-ös vezetésnél Janko ötödször is elnyerte a szlovák adogatását, és ezzel pontot tett a kimerítő csatára. Tipsarević következő ellenfele a 31 éves francia Julian Benneteau, a torna 32. kiemeltje, 1:1 az egymás elleni mérlegük. Legutóbb tavalyelőtt a Roland Garroson Janko nyert.

Jelena Janković elveszítette az első játszmát a portugál Maria Jose Köhlertől, a második játszmában sem állt jól, majd megsérült, de közismert harciasságával minden bajon túltette magát, és nyert. Következő ellenfele a volt világelsők rangadóján a honfitársnő Ana Ivanović, aki ugyancsak sokat bajlódott a tajváni Csannal, hisz az első játszmát 0:3-ról fordította meg, a másodikban padlón volt, a harmadikban pedig csaknem leadta a két breaknyi előnyt. Jelena és Ana 11. alkalommal játszanak, Ana 7:3-ra vezet, és holnap is esélyes.

Vesna Dolonc 5:5-ig tartotta magát Marion Bartoli ellen, de amikor elveszítette az adogatást, elillant a harci kedve is, és zsinórban nyolc játékot adott át. Dolonc így is visszajut a legjobb száz közé, hisz Melbourne után a legjobb esetben 88., legrosszabb esetben pedig 98. lesz.

Az ideiglenes ranglistán Bojana Jovanovski 50., de csak akkor maradhat biztosan ebben az elitben, ha ma legyőzi a cseh Lucie Šafarovát. Pontosabban a győzelem már a 48. pozíciót is szavatolja.

A nap meglepetése az ausztrál Samantha Stosur veresége a kínai Zseng Zsitől. A hazai szurkolók kedvence 5:2-re vezetett a döntő játszmában, azután azonban érthetetlen módon teljesen leállt, és ki is esett. Az olasz Francesca Schiavone és Lleyton Hewitt után ő a harmadik volt Grand slam-bajnok, aki máris búcsúzott. Kiesett Dominika Cibulkova is, akit az alig ismert 22 éves orosz Valeria Szavinik búcsúztatott.

Említést érdemel még az orosz Marija Sarapova második 6:0, 6:0-ás győzelme. A nagy tornákon legutóbb 1985-ben az ausztrál Wendy Turnbull tudott ilyet. Marija sorozata nem tarthat tovább, hisz holnap ő is egykori világelsők derbijét vívja Venus Williamsszel.