2024. április 26., péntek

Freedom House: Magyarország szabad ország

A „szabad" kategóriába sorolta Magyarországot a globális szabadság tavalyi állapotáról készített, tegnap közreadott jelentésében a Freedom House (FH) washingtoni központú nemzetközi civil szervezet. A FH 1-től 7-ig terjedő pontrendszerében Magyarország a politikai jogok kategóriájában a legjobb, 1-es osztályzatot kapta, és a „polgári szabadságjogok" kategóriában is megőrizte az előző jelentésben 2-esre rontott megítélését. A civil szervezet értékelési rendszerében az országok az 1-től a 2,5-es átlagig számítanak „szabadnak".

A Szabadság a világon 2013 címmel közölt jelentés ezúttal nem fűzött kommentárt a magyarországi állapotokhoz, és az ország nevét egyetlen helyen, az államok értékelését ábécérendben bemutató táblázatban említi meg.

A FH szerint azok az országok sorolandók a „szabad" kategóriába, amelyekben a politikai verseny nyílt, ahol a polgári szabadságjogok tiszteletben tartásának légköre uralkodik, jelentős a civil társadalom aktivitása és független a média.

Az Európai Unió tagállamai közül, a korrupció miatt, egyedül Olaszország esetében történt osztályzatrontás (itt a FH 2-re értékelte a polgári jogok állapotának szintjét), amely azonban így is megmaradt a „szabad" minősítésű országok csoportjában.

A visegrádi négyek másik három országa, Lengyelország, Csehország és Szlovákia mind a politikai, mind a polgári szabadságjogok kategóriájában a legjobb, 1-es minősítést kapta, csakúgy mint a szomszédos országok közül Ausztria és Szlovénia is. Horvátország megítélése megegyezik Magyarországéval, Szerbiát és Romániát pedig (Bulgáriával együtt) mindkét kategóriában 2-esre értékelték.

A közép-európai országok és a Szovjetunió utódállamai esetében a FH az oroszországi viszonyokban bekövetkezett romlást ítélte a legdrámaibbnak. A szervezet megítélése szerint erősödött az elnyomás azóta, hogy Vlagyimir Putyin visszatért az elnöki hatalomba. A jelentés szerint a volt Szovjetunió utódállamaiban (a balti országok nélkül) jelenleg az orosz hatás erősödése nyomán az elnyomást illetően vetekszik a Közel-Kelettel, mi több, ez a világ egyik legkevésbé szabad régiója – állapította meg a Freedom House.