2024. április 25., csütörtök

Véres túszdráma Algériában

Sok túsz és túszejtő meghalt a hadsereg támadásában

Harmincöt túsz és tizenöt túszejtő meghalt, miután az algériai hadsereg tegnap megtámadta azt a gázkitermelő telepet Algéria keleti, sivatagos részén, ahol az emberrablók fogva tartották túszaikat – közölte az ANI mauritániai hírügynökséggel egy iszlám szélsőséges csoport szóvivője. Az APS hivatalos algériai hírügynökség szerint viszont kiszabadult négy külföldi, két brit, egy kenyai és egy francia és a katonaság kiszabadított több száz algériait is.

Az iszlám csoport szóvivője közölte, hogy az algériai hadsereg helikopteres támadásában meghalt a túszejtők parancsnoka, Abu el-Baraa is. Akkor érte őket a támadás, amikor a túszokkal el akarták hagyni a gázipari üzem területét, és egy biztonságosabb helyre vinni őket – tette hozzá.

Az ANI, amely folyamatos kapcsolatban áll az emberrablókkal, azt jelentette, hogy hét élő túsz – két amerikai, három belga, egy japán és egy brit állampolgár – van még az iszlamisták fogságában. A Nuáksúti Információs Ügynökség (ANI) gyakran közöl olyan értesüléseket, amelyek az al-Kaidához köthető csoportoktól származnak. Más forrás nem erősítette meg ezeket az információkat.

A brit külügyminisztérium annyit közölt az algériai hatóságok tájékoztatása alapján, hogy katonai művelet van folyamatban a helyszínen. Ezt a terroristák szóvivője is megerősítette, mondván, hogy a levegőből és a földön is támadják őket.

Egy algériai helyi biztonsági forrás azt állította, hogy 25 külföldi kiszabadult, de ezt semmilyen más forrás nem erősítette még meg. Mindenesetre a külföldi túszok sorsáról egyelőre teljesen ellentmondásosak a jelentések.

A Maliban zajló francia katonai intervenció beszüntetését követelték az algériai túszejtők. Egy hírhedt, korábbi al-Kaida-terrorista által vezetett, magát Mohtar Belmohtar Brigádnak nevező csoport a mauritániai Alakhbar nevű hírportálon közép-európai idő szerint tegnap hajnalban közzétett nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a túszejtés sikeres válasz volt a francia katonák Maliban kezdett „keresztes hadjáratára".

Közben a japán miniszterelnök kérte algériai kollégáját, hogy állíttassa le a sivatagi gázkitermelő telepnél indított katonai akciót. Abe Sinzo Bangkokból, telefonon beszélt Abdelmalek Szellallal, és közölte vele, hogy országa „elsődleges fontosságúnak" tartja a túszok életét, és „határozattan kéri" Algériát, hogy tartózkodjék a katonai akcióktól.

Az algériai kormányfő megígérte, hogy megteszik a lehető legtöbbet a túszok megmentéséért, és a részletekről tájékoztatja Kiucsi Minoru külügyminiszter-helyettest, aki Algériába utazott.

A spanyol és brit olajtársaságok óvatosságból megkezdték tegnap az Algériában dolgozó alkalmazottaik evakuálását.