2024. április 25., csütörtök

Cél a boldogulás itthon

A hétvégén indul útjára a Háló vajdasági agrár-mikrorégiók képzési programja

A tavalyi év során kiteljesedett a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány tevékenysége, így ma már pontos csapások mentén működik a szervezet – közölte tegnap Bunford Tivadar, a szervezet elnöke. Sikeresen megjelentették a Vállalkozói Tájékoztató nevű informátorukat, amelynek kilencedik számát publikálták decemberben. Az elnök szavai szerint a választások után nagyon sok új törvény jelent, illetve jelenik majd meg, és ez sok esetben megrémíti a vállalkozókat és az iparosokat.

– Sokszor a hosszú évtizedek óta szorgalmasan dolgozó emberek is azon gondolkodnak, hogy becsukják a boltot, holott lehet, hogy csak információhiányban szenvednek. Ezért indítottuk útjára az informátort. A kiadványunkat olyan – magyarul, szerbül egyaránt – nyelvezettel készítjük, amelyet mindenki megért – mondta az elnök.

A tavalyi év egyik fontos projektumaként kiemelte, hogy a zentai Kertészeti Egyesület és Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának Zentai Kihelyezett Tanszékének tanárainak segítségével sikerült elkészíteni egy 34 modulból álló oktatási programot, amelyet Vajdaság 9 helységében – Zentán, Magyarkanizsán, Bácsfeketehegyen, Bácskossuthfalván, Óbecsén, Muzslyán, Doroszlón, Palicson és Csantavéren – a hétvégén indítanak útjára. Szavai szerint a vajdasági agrár-mikrorégiók képzési program elkészítése több mint ezer mezőgazdasági termelő igényének felmérésén alapul, így az oktatás többek között érinti a szarvasmarha-tenyésztést, a tejtermelést, a közgazdasági témákat, a minőségbiztosítási témákat, a szántőföldi növények különböző fajtáinak a termesztéseinek a témáit.

– A modulok teljesen felölelik a mezőgazdasági vállalkozók számára szükséges tudástárat – mondta az elnök.

A szervezet tavalyi munkájáról szólva, megjegyezte, hogy pályázatokon és tanácsadásokon kívül számos vajdasági fejlesztési és mezőgazdasági szervezettel kötöttek együttműködési szerződést.

– Ösztönzésünkre sokan belevágtak a biotermesztésbe. Tanácsokkal láttuk el őket, hogyan értékesíthetik terményeiket, miként lehet köréjük felépíteni a logisztikát – mondta Bunford.

A 2013-as tervekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy tevékenységeiket nagyobb területre szeretnék kiterjeszteni, egész Vajdaság lefedése a cél, és tovább szeretnék növelni adatbázisukat is.

– Nemrég két sikeres IPA-programot nyertünk, amelyeket az idén és a 2014-es év első felében valósítunk meg. Mindkét programot Bács-Kiskun megyével közösen pályáztuk meg – mondta Bunford.

A Lovasösvényen a szerb és a magyar kultúrában című program a két nép kultúrájával, valamint a lóval kapcsolatos szimbólumaival, történelmével foglalkozik. Bunford megjegyezte, a program végeredményeként egy virtuális kiállítás és egy a magyar–szerb határon átívelő lovasösvény létrehozását célozták meg. A másik programmal a családok egzisztenciáját segítenék meg.

– A programban a mezőgazdaság és az élelmiszer termelés területén található alternatív pénzkereseti lehetőségekkel foglalkozunk – magyarázta az elnök.

Szavai szerint a programmal jó példákat szeretnének közvetíteni a fiatalok felé, azzal az üzenettel, hogy a boldogulás érdekében nem kell elhagyni a szülőföldet.

– Célunk, hogy minél több vajdasági fiatal itthon maradjon, itthon találja meg családja boldogulását, itthon vállalkozzon. Ehhez viszont meg kívánjuk erősíteni a kis- és közepes vállalkozásokat, hiszen ez a társadalom alapja – hangsúlyozta Bunford.

A szervezet működésével kapcsolatban Molnár Verona szakmai koordinátor kiemelte, szervezetüknek az a legfontosabb, hogy a célcsoportokkal egyeztetve – mezőgazdasággal, élelmiszer-termelőkkel, a kis- és középvállakózókkal – készítsék el programjaikat, hiszen csak így kapják meg azt a segítséget, amire szükségük van.