2024. április 20., szombat

Drágább energia, drágább élelmiszer

A földgáz és a villanyáram árának bejelentetett növelése drágulási hullámot eredményez

Keddtől átlagosan tíz százalékkal kerül többe a földgáz azoknak a nagyipari fogyasztóknak, a gázszolgáltatóknak és a távfűtőműveknek, amelyet a Srbijagas lát el ezzel az energiahordozóval, ami pedig magával vonja az alapvető létfenntartási cikkek árának a növekedését is, elsősorban az élelmiszeripari termékekét, mint amilyen a tej, étolaj, hús és húsipari termékek vagy az édességek. Az árkorrekció hozzávetőleg 10 százalékkal növelheti meg e cikkek árát is, figyelmeztetnek a közgazdászok.

Az ipari fogyasztók ráadásul az idén, az állam döntése értelmében még két drágításra számíthatnak.

„Az első áremelésre, amely várhatóan 20 százalék körüli lesz, a nyárig lehet számítani” – mondta el a Večernje Novostinak Slobodan Petrović a Szerbiai Gazdasági Kamara energiügyi és bányászati bizottságának titkára. Mint mondta, a teljes idei áremelés 60 százalék körül alakul és átlagosan 10 százalékos drágulási hullámot vonhat maga után.

Egyébként, Szerbia jelenleg az orosz földgáz ezer köbméteréért 488 dollárt fizet. Ez jóval több, mint amennyibe Európa más országaiban kerül ez a fontos energiahordozó.

Az energiapiac liberalizációjával az idei évtől az eddigi egy helyett 20 potenciális  áramellátó közül választhatnak, ami azonban nem lesz különösebb hatással az áram árára, ugyanis továbbra is a Szerbiai Villanygazdaség kínálja a legolcsóbban az áramot.

Szakértők szerint az energiahordozók árának növelése az infláció egyszázalékos növekedését eredményei, ami pedig az alapvető létfenntartási cikkek árának növekedését eredményezi.