2024. március 28., csütörtök

Az állami földek maradnak az itteni gazdáknak

Goran Ješić: Én nem látok különbséget Mišković, Matijević, Kostić vagy az arab emírségbeli Al Dahra között

Miként fogadta a hírt a tartományi adminisztráció, hogy államközi megállapodással az Al Dahra, az Egyesült Arab Emírségek vezető agrárvállalata nyolc szerbiai mezőgazdasági birtokot (Vajdaságban hatot) és mintegy háromezer hektár állami tulajdonban levő termőföldet szerezhet meg magának olyan kedvező feltételekkel, amilyenekről az itteni gazdák csak álmodhatnak. Arról, hogyan vélekedik a tartományi vezetés a vajdasági gazdatársadalom és a szóban forgó birtokok foglalkoztatottjainak szándékáról, hogy tiltakozásuk jeléül általános megmozdulásokat szerveznek, Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkárt kérdeztük:

– Tulajdonképpen az államközi előszerződés pontos szövege még ismeretlen előttünk, de alkalmam volt Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyminiszterrel szót váltani a témáról. Ígéretet kaptunk arra, hogy a legújabb döntés szerint a csődeljárás alatt levő és újabb magánosításra váró birtokokhoz tartozó állami tulajdonú földek nem képezik majd az eladás tárgyát, hanem ezeket a mezőgazdasági termőföldekről szóló törvény értelmében a környék termelőinek adják bérbe – nyilatkozta Ješić.

Fontos hangsúlyozni, hogy „csupán” mezőgazdasági vállalatok tulajdonát képező földterületek kerülnek eladásra, a keretükbe tartozó állami földek, melyeket eddig műveltek, visszakerülnek a községek tulajdonába. A vajdasági gazdák ezeket kaphatják meg árverezés útján. Hogy az új beruházó megfelel-e az elvárásoknak, jó üzletről van-e szó, az már Dinkić miniszter hatáskörébe tartozó kérdés – mondta Ješić.

– A szóban forgó vállalatok eladása a 2000-es évek elején elvégzett sikertelen magánosításnak a helyreállítása, kijavítása, mert erre a folyamatra most már végérvényesen pontot kell tenni. A magántőke az magántulajdon – mondja Ješić –, én nem látok különbséget Mišković, Matijević, Kostić vagy az arab emírségbeli Al Dahra között.