2024. április 19., péntek

Dr. Végzet kontra Magyarország

Avagy mi az oka a forint gyengülésének?

A Roubini Global Economics (RGE) a közép-európai régióval foglalkozó elemzőcsapata január 3-án jelentette meg részletes anyagát Magyarországról, „Magyarország kilátásai: nekivág egyedül” címmel. Az elemzésben eladásra javasolta a forintot, a shortolásra buzdított – a cseh koronával, az indiai rúpiával és a dél-afrikai randdal egyetemben –, olyan érvekre hivatkozva mint a belső fogyasztás megszorítások miatti visszaesése, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága vagy a Nemzetközi Valutaalappal történő megállapodásra való mérsékelt hajlandóság. A pénzügyi és gazdasági elemzéseket végző cég elnöke az 54 éves Roubini a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzője, a 2008-as világválság bekövetkeztét pontosan előre jelző közgazdász. Ezért aggatta rá az amerikai sajtó a Dr. Végzet gúnynevet.

A magyar minisztérium az RGE forintra kiadott eladási ajánlását „pécézte ki” az árfolyamcsökkenés első számú okaként. „Mi azonban úgy látjuk, hogy Matolcsy György miniszter legutóbbi nyilatkozata, melyben elhibázottnak nevezte a 2002 és 2010 között folytatott erősforint-politikát, volt a forint gyengülésének a legfőbb oka” – írta Jelena Vukotić, a Roubini Global Economics kelet- és közép-európai vezető elemzője a minisztérium közleményére adott válaszában. Jelena Vukotić szerint a piacok Matolcsy Györgyöt tekintik a jegybankelnöki poszt egyik esélyes várományosának, ezért kijelentését úgy értelmezték, hogy a kormány agresszív monetáris lazító programot kíván folytatni és gyengébb forintárfolyamot szorgalmaz, ami kedvezne az exportőröknek, de növelné a devizahitelesek törlesztési terheit. Az RGE vezető elemzője szerint az, hogy a kormányzó többség jelöli ki a távozó Simor András helyére az új jegybankelnököt, fokozza a további kamatcsökkentések és nem szokványos monetáris eszközök alkalmazásának valószínűségét. Ez újabb nyomás alá helyezi majd a forint árfolyamát. A magyar gazdaság további piaci zavarok veszélyének van kitéve magas eladósodottsága és bankrendszerén keresztül az euróövezeti válságnak való erős kitettsége miatt. „Olyan nem konvencionális lépések, mint a jegybank devizatartalékainak igénybevétele nyugtalanságot okozhat a befektetők körében, és a tőke menekülését idézheti elő” – fogalmazott Jelena Vukotić.

A globális piaci hangulati mérőszámok tanúsága szerint belső okok álltak az elmúlt napok forintgyengülési hulláma mögött – vélekedtek keddi helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza befektetőknek kedden összeállított elemzésében felidézi, hogy a magyar kormány álláspontja szerint külső spekuláció okozta a forint árfolyamveszteségét. Jackson szerint a forintárfolyamra ható helyi tényezők jelentős kockázatokat hordoznak, és ezek közül is elsődleges a Magyar Nemzeti Bank élén esedékes vezetőváltás.

A Capital Economics londoni közgazdásza megerősítette a ház már korábban is hangoztatott véleményét, miszerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelölése lenne ebből a szempontból a legvitatottabb lépés, és így ez eredményezné a leghevesebb piaci „visszacsapást” is.

Megkezdődtek a megbeszélések az IMF küldöttségével

Megkezdődtek a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének megbeszélései tegnap Budapesten, amelyeken áttekintik a legutóbbi tárgyalások óta eltelt fél év makrogazdasági fejleményeit, egyúttal értékelik a költségvetési folyamatokat; hiteltárgyalások nem lesznek. Mivel Magyarország az Európai Unió tagállama, a korábbi hiteltárgyalásokba az IMF mellett bekapcsolódott az EU is