2024. április 23., kedd

Minden a régi, csak Nikolić sértődött meg

Két órán át tárgyalt egymással zárt ajtók mögött Belgrádban Ivica Dačić szerb és Zoran Milanović horvát kormányfő – Semmi újdonság nincs a két ország közötti kapcsolatokban – állapították me

A Dačić és Milanović között lezajlott megbeszélést követő szerdai munkaebéden Rasim Ljajić kormányalelnök és Ivan Mrkić külügyminiszter, valamint Joško Klisović horvát külügyminiszter-helyettes is részt vett. A találkozót követően Dačić azt nyilatkozta, hogy a legtöbb szó az Európai Unióról és a gazdasági együttműködésről esett, de olyan más, nyitott kérdéseket is megvitattak, melyek egyáltalán nem számítanak újnak.

– Sok olyan kérdés létezik, melynek kapcsán nem vagyunk egy véleményen, de tudjuk, hogy együtt kell működnünk, hisz elképzelhetetlen lenne, hogy két szomszédos ország között rendezetlenek legyenek a viszonyok. Nem Brüsszel nyomására, hanem saját kezdeményezésünknek köszönhetően kerülhetett sor a találkozóra. A múltat már nem változtathatjuk meg, de a jelent és a jövőt még igen – jelentette ki a szerb miniszterelnök.

A legtöbb szó az Európai Unióról és a gazdasági együttműködésről esett –  Zoran Milanović és Ivica Dačić (Fotó: Beta)

A legtöbb szó az Európai Unióról és a gazdasági együttműködésről esett – Zoran Milanović és Ivica Dačić (Fotó: Beta)

Elmondta, hogy a megbeszélés során három fontos kérdéskört érintettek, ezek közül az első a múltra vonatkozik, melyben új fejleménynek csak a hágai törvényszék legutóbbi ítéletei számítanak, a második a gazdasági együttműködésről, a harmadik pedig az európai közeledésről szól. Hozzátette, hogy a gazdasági kapcsolatokról tárgyalni kell annak ellenére, hogy Horvátország európai uniós csatlakozásával sok minden megváltozik majd. A hágai ítéletek kapcsán Dačić azt mondta, mindenkinek felelnie kell, aki a Vihar akcióban háborús bűnöket követett el.

A horvát kormányfő a közös sajtótájékoztatón aláhúzta, hogy lényegében semmi újszerű sincs a két állam közötti kapcsolatokban, s hogy az eddigiekben „bizonyos akadályok miatt” nem került sor ilyen megbeszélésre. Megállapította, hogy fél évet elvesztegetett a két ország, s fontosnak nevezte a Belgrád és Zágráb közötti viszony rendezését a régió stabilitása szempontjából.

– Szerbia számára nehezebb lesz az Európai Unióba vezető út, mint Horvátország esetében volt. Nyugodtan fordulhat azonban hozzánk segítségért, mi mindvégig tisztességesek maradunk, és minden hátsó gondolat nélkül segíteni fogjuk ezen az úton – fogalmazott Milanović, aki a horvát nagykövetségen a szerbiai horvát kisebbség képviselőivel is találkozott.

A LEGKÖNNYEBB EBÉDELNI

Tomislav Nikolić államfő a nemzetközi médiaházak újságíróival folytatott szerdai beszélgetése során azt kifogásolta, hogy előbb került sor a Dačić–Milanović-találkozóra, mint arra, hogy ő maga Ivo Josipović horvát elnökkel tárgyaljon.

– Először a két államfőnek kellett volna találkoznia, mert az azt jelentette volna, hogy sikerült jó kapcsolatokat teremteni a két ország között. Nem tudom, Josipović miért kerüli ezt a találkozót. Ami engem illet: Szerbiának a világ minden országával együtt kell működnie, ennek azonban megvan a megfelelő útja is. Nem lenne szabad Horvátországnak Szerbia elnökére haragudnia, s így annak a lehetőségét keresnie, hogy más módon jelenjen meg Szerbiában. Én képviselem Szerbiát és annak polgárait itthon és külföldön egyaránt – közölte Nikolić.

Szerinte Milanović belgrádi látogatása nem teljesen őszinte, s azt a célt szolgálja, hogy Horvátország nyugodtan hajózzon be az Európai Unióba, annak ellenére, hogy számos megoldatlan kérdést hagyott maga mögött. Ilyen például a lakóhelyeikről elüldözött személyek kérdése, a szerbek vagyonának a kérdése, ami komoly problémát jelenthetne Nikolić szerint a horvát csatlakozás számára, ha Szerbia ellenkezni kezdene.

– Hogy jöhet el abba a Szerbiába a horvát kormányfő, amelyik ellen országa népirtás miatt emelt vádat? Valaki itt nem őszinte. Vagy tudják azt, hogy nem követtünk el népirtást, vagy nem őszintén baráti a látogatás. A legkönnyebb leülni és együtt megebédelni. A két népet kell előbb kibékíteni, a politikusok könnyen vesznek össze és békülnek ki – jegyezte meg az államfő.

Ivica Dačić a horvát kollégájával folytatott megbeszélést követően Nikolić kijelentésére is reagált. Azt mondta, reméli, hogy a két elnök találkozójára is sor kerülhet a közeljövőben, s hogy nem kommentálja, ki ellen milyen kifogással rendelkezik az államfő. Hozzátette: nem hiszi, hogy ezzel a találkozóval kapcsolatban bármilyen kifogása is lehet, hiszen az a két ország érdekeit szolgálja.