2024. április 20., szombat
AUSTRALIAN OPEN

Öt szerbiai a második körben

Dolonc a hős, csak Viktor Troicki esett ki, de 2:0-s vezetésről – Ma Jovanovski, Babos és Arn a pályán

Nagyszerűen kezdődött a szerbiai teniszezők számára az Australian Open, hisz hatuk közül az első napon öten jutottak tovább. A sort Novak Đoković nyitotta, majd őt Jelena Janković, Vesna Dolonc, Janko Tipsarević és Ana Ivanović követték. Utóbbi győzte le az első fellépő magyart, a régi ismerős Czink Melindát. Egyedül Viktor Troicki esett már ki. Noha a szerb 2:0-ra vezetett Radek Štepanek ellen, végül mégis a cseh ünnepelhetett.

A szerb különítmény hőse az első versenynapon Vesna Dolonc volt, aki 2 óra 18 perces meccsen győzte le az ausztrál Olivia Rogowskát. Mindhárom játszma hasonlított egymásra, hisz az egyik fél hátrányból egyenlített 5:5-re, s csak azután nyert előbb Rogowska, majd kétszer Dolonc. A döntő játszmában Vesna 1:4-ről mentett, e győzelem révén pedig már biztos, hogy visszajut a 100 legjobb közé. Dolonc ma a 2. fordulóban a 11. helyen kiemelt francia Marion Bartolival mérkőzik.

Novak Đoković és Jelena Janković rutinos rajtot vettek Melbourne-ben. A címvédő Đoković az első játszmában könnyen jutott vezetéshez, a továbbiakban azonban nem erőltette a csatát, s csak akkor kapcsolt rá egy kicsit, amikor a játszmákat be kellett fejezni. Szép példa erre a harmadik játszma, amikor Paul Henri Mathieu nagyon jól adogatott, és 5:5-ig úgy tűnt, Novak nem tehet elleni semmit. Ekkor azonban teljesen megváltozott a kép, a szerb kellő nyomást gyakorolt az ellenfele kezdőütésére, aki meg is ingott. Janković még könnyebben győzte le a svéd Johanna Larssont. A volt világelső egészen tetszetősen játszott, ám erősen kérdéses, hogy meg tudja-e ismételni a tavalyi nyolcaddöntőt, hisz a 3. fordulóban, ha holnap is nyer, feltehetően Ana Ivanovićtyal találkozik, akitől általában kikap.

Novak Đoković olyan intenzitással játszott, amennyi a győzelemhez kellett neki (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković olyan intenzitással játszott, amennyi a győzelemhez kellett neki (Fotó: Beta/AP)

Đoković a 2. fordulóban a 20 éves és a ranglistán 62. amerikai Ryan Harrisonnal találkozik, aki ellen 2:0-ra vezet, hisz legyőzte már Wimbledonban és Cincinnatiben. Jelena következő ellenfele a 20 éves portugál Maria Joao Koehler (129. a listán), és ez lesz az első párharcuk.

Janko Tipsarević nehéz meccset várt az ausztrál veterán Lleyton Hewitt-tal, és nem tévedett. A volt világelső mindhárom játszmában jól állt, a másodikban két breakelőnnyel is vezetett, de ebből nem volt képes tőkét kovácsolni. Janko mindháromszor fordított, bemenetelt a 2. fordulóba, ahol ellenfele a 25 éves, a ranglistán 44. szlovák Lukáš Lacko lesz. Öt éve a Davis-kupában találkoztak, és Janko öt játszmában nyert.

Ana Ivanović, mint ahogyan azt feltételezni is lehetett, nem bajlódott sokat a magyar Czink Melindával, akivel egy érdekes csúcsot tart még 2006-ból, amikor mindketten selejtezőt játszottak Aucklandben, és a tábláért Ana nyert. Czink, mint szerencsés vesztes, mégis továbbjutott, és Anával a döntőben másodszor is összecsapott, ami a szerb első tornagyőzelmével zárult. Ivanović holnap a szlovák Daniela Hantuchovát kiütő 23 éves és a ranglistán 118. tajvani Csan Jung Jannal mérkőzik, ami első találkozójuk lesz.

Bojana Jovanovski ma hajnali 3 órakor játszott a spanyol Maria Teresa Torro-Florral, akit egy hete Hobartban könnyen győzött le, Babos Tímea 5 órakor kezd a szerbiai származású francia Kristina Mladenovićtyal, Arn Gréta pedig 7 órakor lép pályára a szlovák Jana Čepelová ellen. Holnap annak az öt szerbiai teniszezőnek a fellépése következik, akik tegnap nyertek az első fordulóban, az órarend azonban csak ma a délelőtti órákban lesz ismert.