2024. április 25., csütörtök

Dačić: „Ha kapni akarnak, adjanak is!”

Az SZDP a szerb miniszterelnök lemondását követeli

Ivica Dačić szerb kormányfő kedden közölte: „Szerbia esetleg még Koszovó NATO-tagságáról is hajlandó lenne tárgyalni, ebben az esetben azonban Prishtinának is adnia kellene valamit cserébe.” Szerbia nem menekül a párbeszéd elől, ugyanakkor, ha a másik fél kapni kíván valamit, akkor ehhez neki is fel kell kínálnia valamit – hangsúlyozta Dačić, hozzátéve: „Mit gondolnak, csak nekünk kell adnunk?”

– Szerbia mindent átfogó megoldást szeretne kieszközölni. Ha Prishtina ezt nem támogatja, akkor nem vagyunk hajlandóak tárgyalni Koszovó NATO-tagságáról. Prishtina az Európai Unión keresztül gyakorol ránk nyomást, mi pedig „nem adjuk nekik a NATO-t”. És akkor mi lesz? Így hajkurásszuk majd egymást éveken át? – fogalmazott Dačić.

A miniszterelnök, saját elmondása szerint, a Hashim Thaçi koszovói kormányfővel folytatott brüsszeli tárgyalások alkalmával eddig mindig ezt hangsúlyozta.

A kormányfők közötti következő találkozóra csütörtökön kerül sor. Dačić elmondta, hogy a Koszovóról szóló határozatot már át is adta Catherine Ashtonnak, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, aki a közvetítő szerepét tölti be a tárgyalásokban. Nem döntheti el egyedül Thaçi, hogy miről is lesz szó a tárgyalás következő fordulójában – szögezte le a szerb kormányfő, utalva ezzel a koszovói miniszterelnök azon kijelentésére, hogy nem engedi meg a határozat feldolgozását a tárgyalás során.

– Maga Ashton is azt mondta, hogy a tárgyalásokat a koszovói szerb intézményrendszer, valamint a koszovói szerbek különleges helyzetének a kérdésével kezdjük. Mivel a Koszovóról szóló határozat és a Koszovó-ügyi terv ezekre a kérdésekre is választ adnak, ezért semmi esetre sem maradhatnak ki a tárgyalásból. Amikor a koszovói szerbek különleges helyzetét emlegetem, akkor arra gondolok, hogy megoldást kell találni a régió különleges helyzetének az érvényesítésére. Ezt a nemzetközi közösség is így véli – magyarázta Dačić.

A kormányfő nyilatkozatának folytatásából kiderült, hogy a szerb intézményrendszer és a koszovói szerbek különleges helyzetének a kérdése mellett az adminisztratív határátkelőhelyek működésének a rendezése és a korábbi megállapodások alkalmazásának az elemzése is napirenden lesz holnap Brüsszelben.

A Szerbiai Demokrata Párt Dačić lemondását követeli azon kijelentés miatt, hogy Szerbia hajlandó lenne tárgyalni Koszovó NATO-tagságáról. Az SZDP szerint a szerb miniszterelnök ezzel a szerb állampolitika ellen fordult.