2024. április 25., csütörtök

Az első lépés

Szerdán Dačić horvát kollégájával találkozik Belgrádban – Mindkét oldalon a viszonyok normalizálását várják

Fontosnak ítélte meg a Zoran Milanović horvát kormányfővel való szerdai találkozóját Ivica Dačić szerb kormányfő, aki szerint ez az első lépés a két ország minőségesebb együttműködése alapjainak lefektetéséhez, de mint hozzátette, történelmi eredményekre nem számít.

A kormányfő fontosnak tartja, hogy a viszonyok elhidegülését követően lépések történjenek a normalizálás irányába. Szerinte egészen biztos, hogy a két ország kormányai nem viselkedhetnek irracionálisan, nem tehetik meg, hogy egyáltalán nem működnek együtt.

Dačić szerint a szerdai találkozó témái a kétoldalú viszonyok, a regionális együttműködés és gazdasági kérdések lesznek. Hozzátette, vannak dolgok, amelyekről a két országnak különböző véleménye és értékelései vannak bizonyos dolgokról, de meg kell találni azokat a pontokat, amelyek körül közösek az érdekek.

„Nagyon fontos visszatérnünk arra a vágányra, ahol létezik együttműködés“ – értékelte a szerb kormányfő.

A horvát oldalon szintén a viszonyok normalizálását várják a találkozótól.

Vesna Pusić külügyminiszter elmondta, „pozitív üzenetre számít mind a szerb, mind pedig a horvát közvélemény irányába, de Európa felé is, a regionális együttműködés lehetőségét illetően”.

Milorad Pupovac a horvátországi Szerb Nemzeti Tanács elnöke is arra számít, a találkozó jó irányba fordítja a viszonyt. „Léteznek bilaterális kérdések, amelyek nyitottak és nem tudnak várni. Az emberek évek óta várnak rá, hogy megoldódjon az eltűntek, a menekültek, az országhatárok kérdése” – mondta.

Ivo Josipović horvát államfő szerint ez a találkozó jó alkalom arra, hogy a két ország viszonyai ismét javuljanak. „Tisztában kell lenni vele, hogy számos kérdésről különböző módon gondolkodunk, de tárgyalás nélkül a vitákat sem tudjuk rendezni” mondta.

Josipović kitart azon álláspontja mellett, miszerint addig nem utazik hivatalosan Szerbiába, amíg Tomislav Nikolić szerb államfő retorikája nem változik.

„Tisztában kell lennünk vele, hogy Szerbiával gazdasági kapcsolataink vannak és árucserét bonyolítunk le, ami igen minőséges. Ezért, el kell mozdulni ebből a helyzetből. Tudjuk, hogy a horvát tábornokok felmentő ítélete Szerbiában frusztrációt okozott” mondta Tomislav Karamarko a Horvát Demokratikus Közösség elnöke. Ő úgy látja, hogy e felmentő ítélet azt jelenti, hogy e térségben nem polgárháború dúlt, ugyanis nem egyenlíthető ki az agresszor vétkessége azzal, akit megtámadtak.

„A szerbeknek végre meg kell békülniük a ténnyel és szembenézni az igazsággal, hogy agresszorok voltak, akik vereséget szenvedtek” – tette hozzá.

Zoran Milanović horvát kormányfő szerdai belgrádi látogatása lesz az első hivatalos államközi találkozó, a szerbiai választások óta.