2024. március 28., csütörtök

Nagyot szól a BUM Óbecsén

Az Óbecsei Ifjúsági Szervezet a fiatalok képzésén és a korrupció elleni harcon dolgozik a legtöbbet

Bár csak 2010 januárban alakult, ma már több mint százötven, 15 és 30 év közötti tagja van az Óbecsei Ifjúsági Szervezetnek (Bečejsko Udruženje Mladih – BUM), amely két év alatt az ország egyik legaktívabb ifiszervezete lett, és sikeres munkájáért több elismerésben is részesült: 2011-ben a Napor kitüntetését vehették át, tavaly pedig a Polgári Kezdeményezés jutalmazta őket MladGrad díjjal. Arról, hogy mivel foglalkoznak és milyen terveik vannak, Aleksandar Đekićet, a szervezet elnökét kérdeztük.

– Elsősorban a fiatalok problémáival és informális képzésével foglalkozunk, de részt veszünk jótékonysági akciókban és korrupcióellenes kampányokban is – végül ez utóbbi lett az egyik legfontosabb területünk. Nemrégiben több mint 800 fős közvélemény-kutatást végeztünk, és a megkérdezetteknek több mint a fele úgy gondolta, hogy nincs joga tudni arról, mire, hogyan költ az önkormányzat – ez abszurdum, és ezért a polgári öntudatot szeretnénk fejleszteni.

Milyen korrupcióellenes megmozdulásaitok voltak?

– Tavaly részt vettünk a Transzparens Szerbia országos projektjében, amelynek keretében mi az észak- és közép-bánáti, valamint a dél-bácskai körzetben figyeltük a kampánypénzek útját, és egyértelműen kiderült, hogy minden párt több pénzt fordított a kampányra, mint amit bevallott. Több mint ezer óriásplakátot fotóztunk le, és színpadokat is megörökítettünk Óbecsén, Nagykikindán, Nagybecskereken. Ezeknek a kiadásoknak egy része nem jelenik meg a pártok jelentéseiben, emiatt feltehetőleg lesznek majd feljelentések. A pártok jótékonysági akciókban sem vehettek volna részt – emiatt is születtek szabálysértési feljelentések.

Helyi szinten hogyan tesztek a közfinanszírozás átláthatóságáért?

– Ha valami felkelti az érdeklődésünk, adatokat kérünk az önkormányzattól – Óbecsén e téren kiváló az együttműködés. Törökbecsétől csak a közbeszerzési tervet kértük el még a nyáron, és azt szerettük volna tőlük megtudni, hogy abból mi valósult meg, de ők még ezt az információt sem osztották meg velünk. Szabálysértési eljárás indult ellenük, büntetést kell fizetniük, és ha ezután sem küldik meg az adatokat, kétszeresére nő a büntetés összege. A partnereink is több mint ötven kérvényt küldenek el nekik ugyanerre vonatkozóan – meglátjuk, meddig kell küzdenünk a jogunkért.

Elemeztétek a 2011-es és a 2012-es óbecsei büdzsé felhasználását is. Milyen észrevételeitek voltak?

– A gyógyfürdő-beruházáshoz kapcsolódó tanácsadói szolgáltatásokra kiírt közbeszerzés törvényellenes volt: először a Deloitte cég nyerte meg, majd megsemmisítették a tendert. Ilyenkor nem lehet ugyanarra a termékre vagy szolgáltatásra az adott évben újból pályázatot kiírni, Óbecsén azonban egy hónappal később lebonyolítottak egy kis értékű beszerzést, amire ugyan nem kötelező közbeszerzési pályázatot kiírni, de a kiválasztott ügyvédi irodával további szerződéskiegészítéseket kötöttek, ami összességében már közbeszerzési kötelezettséget jelentett volna. Hasonló volt a helyzet korábban a játszóterekkel is: egy évben egyszer lehetett volna erre pályázatot kiírni, de az önkormányzat kétszer tette ezt meg. A szerződéseket ugyanazon a napon írták alá, ráadásul olyan cégekkel, amelyeknek tulajdonosai közeli rokonok. Szemet szúrt az is, hogy az önkormányzat beruházott egy skateparkba, de ezt a parkot a mai napig senki nem látta. Most a hatóságokon van a sor, bár feljelentés ezekben az ügyekben még nem született.

Milyen további terveitek vannak e téren?

– Mivel mi vagyunk a Közbeszerzéseket Felügyelő Koalíció egyetlen aktív vajdasági tagjai, ebbe a monitoring munkába be szeretnénk kapcsolni Törökbecsét, Adát, Temerint és Szenttamást is. Az idén hasonló tartományi vizsgálódást is tervezünk, mert ezzel eddig senki nem foglalkozott.

A tagságban sajnos kevés a magyar fiatal, egy beszélgetés során a magyar gimnazisták ezt részben tájékozatlansággal, részben nyelvi akadályokkal indokolták. Erről mi a véleményed?

– Igyekszünk multikulturálisak lenni, bár a magyar nyelvű programok és tagság tekintetében még van pótolnivalónk, és sajnos nem találtunk még olyan személyt, aki ezt kellő mértékben támogatná, szervezné a szervezeten belül. A képzések eddig főleg szerbül zajlottak, de most arra törekszünk, hogy a lehetőségek szerint ezek párhuzamosan mindkét nyelven megvalósuljanak.

A tartományi sport és ifjúsági titkárság kezdeményezésére megalakult a Vajdasági Ifjúsági Tanács, amelynek célja az ifjúságpolitika ösztönzése és fejlesztése. A tanácsnak a tartományi titkárságok és bizottságok tagjai mellett többek között tagja lettél te is.

– A bizalmat valószínűleg a fiatalok érdekében kifejtett kitartó munkával érdemeltük ki. A célunk az, hogy a tartományi tanácsban minél nagyobb támogatást szerezzünk az ifjúsági munkának, és hogy elérjük a vajdasági fiatalok ernyőszervezetének a megalakítását – ennek székhelye nem kellene hogy feltétlenül Újvidéken legyen.