2024. április 25., csütörtök
DAKAR-RALI 2013

Áradás miatt lefújva!

Peru és Chile sivatagját az argentin árvíz váltotta, és leállították a 8. szakaszt – Újabb haláleset

Pénteken és szombaton egészen más típusú szakaszokon haladtak a 35. Dakar-rali megmaradt versenyzői. Miután leértek az Andokból, a 7. etap amolyan felüdülés volt a mezőny számára, hiszen az előző, 454 kilométeres szakasz után „csak” 220 km-t kellett vezetniük, így nagyobb meglepetés nem történt, kivéve talán azt, hogy a Mark Coma helyett indított amerikai Kurt Caselli elsőként ért a célba, a címvédő Cyril Despres-nek viszont gondjai akadtak, s 13 perces lemaradással csak a 34. helyen ért célba.

A galiba a vasárnapi pihenőnap előtt keletkezett. Miután az első héten minden versenyző fejenként úgy három kiló homokot lenyelt, most becsülettel ihatott rá, mert a Dakar harmadik országában, Argentínában megáradtak a folyók, s az előzőleg kiszemelt száraz medrek is megteltek vízzel. A versenyzők becsülettel megküzdöttek a természeti katasztrófával. A motorosok megtalálták azokat az ösvényeket, amelyeken gond nélkül a célba érkeztek, de az autósoknál csak öt egységnek sikerült mindez, s a szervezők helikopterekkel akkor állították meg a versenyt, amikor Nasszer al-Attijahot szabályosan ki kellett menteni a Buggyból, mert elsodorta volna a víz. Szegény katari nyilván nem látott még ilyet, bár nem ez az első eset Dél-Amerikában, hogy a nulla százalék nedvességű sivatagból sárfürdőbe érkeznek.

Ezt a helyzetet kiválóan használta ki a szabadkai Saghmeister Gábor, aki a 7. szakaszon a 86. helyen ért célba 37 perces lemaradással, de szombaton már idei legjobb helyezését érte el, hiszen az 54. helyen ért célba, megelőzve például az eddig az első tízben található szlovák Stefan Svitkót és a címvédő Despres-t, aki 15 perces büntetővel végül 31 perces hátrányt szedett össze, s nagyon úgy fest, hogy a címvédéséből nem lesz semmi. Evidens, hogy Gábor krosszos múltja nagy segítségére volt a dagonyában, s hogy milyen szeszélyes a Dakar, azt mutatja az is, hogy a 7. szakasz győztese, Caselli ezúttal az utolsó, 139. helyen ért be, 3:20 órás büntetéssel.

Az tehát, hogy a sivatag után már sétagalopp lesz minden, természetesen ezúttal is meghiúsult, s talán csak arra lehetne immár fogadni, hogy a quados Carlos Patronellié lesz az idei győzelem, mert immár még akkor is ráérne (1:23 órás előnye van), ha épp megbolondult gauchók elrabolnák.

Patronelli a helyes ösvényen (Fotó: Beta/AP)

Patronelli a helyes ösvényen (Fotó: Beta/AP)

Hogy a motorosoknál és az autósoknál, valamint a kamionos mezőnyben kié lesz a legértékesebb trófea, egyelőre titok, hiszen David Casteu, Stéphane Peterhansel és Gerard de Rooy előnye még a behozható kategóriába tartozik.

8. szakasz, Salta–San Miguel de Tucumán (össztáv: 851 km, ebből a szelektív szakasz: 183 km – a kamionosoknak: 0), motorosok: 1. Barreda Bort (spanyol, Husqvarna) 2:07:26 óra, 2. Campbell (amerikai, Honda) 7:04, 3. Jakes (szlovák, KTM) 7:57, … 54. Saghmeister (szerbiai, KTM) 28:48 perc lemaradás stb. A többi kategóriában törölték a szakaszt.

Összesítettben, motorosok: 1. Casteu (francia, Yamaha) 19:56:33 óra, 2. Faria (portugál, KTM) 11:16, 3. López Contardo (chilei, KTM) 12:00 perc, … 69. Saghmeister 5:47:03 óra lemaradással stb. Autósok: 1. Peterhansel (francia, Mini) 18:31:04 óra, 2. Al-Attijah (katari, Buggy) 3:14, 3. De Villiers (dél-afrikai, Toyota) 44:03 perc, … 29. Szalay (magyar, Opel) 7:21:57 óra hátránnyal stb. Kamionosok: 1. De Rooy (holland, Iveco) 19:26:06 óra, 2. Nyikolajev (orosz, Kamaz) 22:08, 3. Kolomy (cseh, Tatra) 41:25 perc hátrány stb. Quadosok: 1. Patronelli (argentin, Yamaha) 22:38:35 óra, 2. Casale (chilei, Yamaha) 1:23:55, 3. Van Biljon (dél-afrikai, E-ATV) 2:0029 óra lemaradás stb.

Hétfőn a versenyzők az idei verseny leghosszabb, 9. szakaszát hajtják, amely Tucumán és Córdoba között húzódik. Az össztáv 852 km (kamionosoknak: 699 km), ebből 593 km (kamionosoknak: 293 km) a szelektív szakasz.

ÚJABB HALÁLESET

Sajnálatos módon újabb emberéletet követelt az idei Dakar, ráadásul egy motorversenyző hunyt el. A 25 éves francia Thomas Bourgin (felvételünkön) épp a 7. szakasz rajtjára igyekezett, amikor belerohant egy chilei rendőrautóba, és szörnyethalt. A Dakar 34

Sajnálatos módon újabb emberéletet követelt az idei Dakar, ráadásul egy motorversenyző hunyt el. A 25 éves francia Thomas Bourgin (felvételünkön) épp a 7. szakasz rajtjára igyekezett, amikor belerohant egy chilei rendőrautóba, és szörnyethalt. A Dakar 34 éve alatt eddig 59 ember vesztette életét, ebből 20 szurkoló.

Nyitókép: Patronelli a helyes ösvényen (Fotó: Beta/AP)