2024. április 23., kedd

Kezdetét vette a Deszkára fel!

Ingyenes szakmai továbbképzés indult a színjátszócsoport-vezetők részére
Érdekes gyakorlatokban nem volt hiány a képzésen (Fotó: Diósi Árpád)

Érdekes gyakorlatokban nem volt hiány a képzésen (Fotó: Diósi Árpád)

Szombaton tartották meg a Deszkára fel! elnevezésű szakmai képzés első óráit színjátszócsoport-vezetők részére. A szervezők a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a rendezvény védnöke a Magyar Nemzeti Tanács.

A szervezők a vajdasági magyar gyermek, diák és felnőtt amatőr színjátszás megerősítését és megújítását tűzték ki célul. Az oktatás három helyszínen Szabadkán, Nagybecskereken és Újvidéken ismétlődik meg tapasztalt színházi, valamint színház- és élménypedagógiai szakemberek – Besnyi Szabolcs, Hajvert Lódi Andrea, László Sándor, Nagypál Gábor, Mezei Zoltán, Pálfi Ervin, Raffai Ágnes, Sutus Áron, Vörös Imelda, Vukosavljev Iván – részvételével. A nyolc hétvégén át  tartó, 60 órás képzés ingyenes és Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színház adott otthont az első órának. Raffai Ágnes színésznő, a program egyik szervezője lapunknak megjegyezte, hogy nagyon sok vajdasági amatőr színjátszócsoport szűnik meg.

– Mindössze négy középiskolás színjátszócsoport van jelenleg Vajdaságban, Adán, Szabadkán, Újvidéken és Zentán. Ugyanakkor 6700 magyarul tanuló középiskolásunk van 37 középfokú oktatási intézményben – hangsúlyozta a szervező.

Szavai szerint a programmal egyrészt meg kívánják tartani a vajdasági amatőr színjátszást, illetve a fiatalokat ösztönözni szeretnék az önálló munkára és gondolkodásra. A színésznő kiemelte, hogy a képzés iránt óriási az érdeklődés, hiszen Vajdaság-szerte több mint 65-en jelentkeztek, hogy részt vennének rajta. A nagyszámú jelentkezés miatt Szabadkán a tervezett 20 fős csoport helyett kísérletképpen 27 fős csoporttal kezdték meg az oktatást és ha megfelelően működik az oktatás Nagybecskereken és Újvidéken is hasonló létszámú csoportokat indítanak el. A szervező arra biztatja a lemaradt érdeklődőket, hogy jelentkezzenek a nagybecskereki képzésre.