2024. április 25., csütörtök

Bugár: Le kell zárni a Beneš-dekrétumok kérdését

Egyszer és mindenkorra le kell zárni a Beneš-dekrétumok kérdését – jelentette ki Bugár Béla, a Most – Híd szlovák–magyar párt elnöke a szlovák közszolgálati televízió egyik politikai vitaműsorában vasárnap.

Az egyórás politikai vitaműsorban, melynek Bugár Béla mellett másik résztvevője Robert Fico szlovák kormányfő volt, az utolsó öt percben került terítékre a felvidéki magyarságot érintő két „kényes” téma: a kettős állampolgárság és a beneši dekrétumok ügye.

A Most – Híd elnöke a vitaműsorban annak a véleményének adott hangot, hogy a Beneš-dekrétumok kérdését nem lehet az érintett 12 dekrétum megszüntetésével megoldani. „A Beneš-dekrétumok kérdését egyszer és mindenkorra le kell zárni. Ezt azonban már nem lehet úgy, mint egyesek hangoztatják, hogy gyerünk, szüntessük meg azt a nem egészen 12 beneši dekrétumot” – szögezte le Bugár Béla, hozzátéve: a kérdést azzal sem lehet lezárni, hogy minden rendben van. Hozzáfűzte: a téma nem politikai, hanem szakmai egyeztetést kíván.

Robert Fico a téma kapcsán leszögezte: ebben a kérdésben a szlovák kormány álláspontja továbbra is egyértelmű és változatlan, mivel a beneši dekrétumokat megváltoztathatatlannak és megszüntethetetlennek tartják. „Aki ma meg akarná szüntetni vagy változtatni a beneši dekrétumokat, annak a második világháború kimenetelét és a párizsi békeszerződést kellene megváltoztatnia” – szögezte le. Hozzáfűzte: ez a téma szlovák kormány számára „érinthetetlennek” számít, és nem fognak vele foglalkozni.

A szlovák kormányfő a kettős állampolgárság ügyével kapcsolatban a szlovák állampolgársági törvényről azt mondta: jelenlegi formáját a magyar (az egyszerűsített honosításról szóló) törvény elfogadása miatt volt „muszáj” elfogadniuk. Rámutatott: azt tartaná a legjobb megoldásnak, ha a kettős állampolgárság ügyét a két ország közötti nemzetközi szerződésben szabályoznák. „Ennek megkötését követően, ha lenne rá akarat, mindkét ország érintett törvényeit meg lehetne szüntetni” – tette hozzá.