2024. április 24., szerda

Van püspök, nincs püspök

Még mindig nem dőlt el biztosan, hogy ki lesz a református egyház új püspöke

A Szerbiai Református Keresztyén Egyházban lezajlott püspökválasztás sokkal inkább emlékeztet egy világi, politikai választásra, mint egy egyházi történésre. Csete-Szemesi István püspöknek október elsején járt le a második megbízatása, helyére két jelölt pályázott: Halász Béla, hertelendyfalvi lelkész és Orosz Attila, a bácskai egyházmegye esperese. A gyülekezetek presbitériumainak december 15-éig kellett leadniuk a szavazataikat, a szavazatbontó bizottság pedig december 18-án ült össze Bácsfeketehegyen, ám a szavazatbontás nem történt meg. A bizottság most szombaton ismét összeült, s ezúttal a feladatát is elvégezte: Orosz Attila 14, Halász Béla pedig 23 szavazatot kapott. Ez azt jelenti, hogy Halász lesz a szerbiai református egyház új püspöke miután lejár a 15 napos fellebbezési idő, ám a hertelendyfalvi lelkésznek aggályai vannak.

– Feltételezem, hogy azok a személyek, akik eddig gátolták, fékezték a választás folyamatát, azok megpróbálják tovább fékezni – mondta Halász. Csete-Szemesi a szavazatbontó bizottság ülése után csak annyit mondott, hogy csak a fellebbezési idő lejárta után lesz hajlandó nyilatkozni ez ügyben.

A Szerbiai Református Keresztyén Egyház tehát megválasztotta új püspökét, ám a döntés még nem jogerős. A szavazatbontó bizottság legközelebb január 28-án fog összeülni és a végleges döntés is akkor születik majd meg.