2024. április 18., csütörtök

Mi van ott benn?

Művészetterápiás foglalkozások Zentán gyermekeknek és felnőtteknek

A zentai Városi Könyvtárban Kaszás Éva zenetanár, művészetterapeuta Mi van ott benn? címmel az elmúlt héten három napon keresztül művészetterápiás foglalkozásokat tartott az általános iskolák alsós tanulói számára, akiket a képzőművészet, a zene és az irodalom eszköztára segítségével próbált az önismeret útjára vezetni, ugyanis a művészetterápia olyan komplex módszer, amely segít abban, hogy felfedezhessük önmagunkat, belső világunkat, motivációinkat, testi, lelki és szellemi működésünket, hozzásegítve bennünket ahhoz, hogy a valódi önismeret útjára léphessünk.

A gyermekek számára szervezett foglalkozások során Kaszás Éva elsősorban a képzőművészet, valamint a zene és az irodalom különféle eszközeinek felhasználásával próbálta meg minél szélesebbre tárni a kisdiákok fantáziavilágának kapuit, hogy az ezen folyamatok során létrejövő érzelmek és gondolatok papírra vetését követően, a megszülető alkotások újabbnál újabb asszociációkat indítsanak el a kisdiákokban, maradandó élmények sorát nyújtva ezáltal számukra.

Kaszás Éva művészetterapeuta

Kaszás Éva művészetterapeuta

– A gyerekeknek tartott foglalkozások számomra is újdonságként hatottak, mivel korábban kizárólag felnőttekkel foglalkoztam, de nagyon örültem, amikor felkértek, hogy próbáljuk meg, hogyan működik mindez a gyerekekkel. A tapasztalatok rendkívül pozitívak, hiszen a gyermekek kivétel nélkül nagyon kreatívak voltak, hihetetlenül élvezték a különféle művészeti eszközök alkalmazásával végrehajtott munkát, amit nem is feladatként éltek meg, hanem sokkal inkább játékként. Valahol ez is a lényege a művészetterápiának, ugyanis a foglalkozások során a művészeteket megpróbáljuk olyan közel hozni a gyerekekhez és a felnőttekhez, hogy az azokkal kapcsolatos feladatokat játékként éljék meg. Ezeknek a foglalkozásoknak az volt az elsődleges célja, hogy a gyermekekben megpróbáljunk megmozgatni bizonyos dolgokat. Mivel mindig az éppen aktuális időszak eseményeihez, esetleg jeles napjaihoz próbálom kötni a foglalkozások témáit, január lévén elsősorban a télről és a hidegről volt szó, ezekre épültek tehát azok a témák, amiket feldolgoztunk, beleértve az elhangzott meséket és az elkészült rajzokat is – magyarázta Kaszás Éva, hozzátéve, a művészetterápia olyan komplex módszer, amely segít abban, hogy felfedezhessük önmagunkat, benső világunkat, motivációinkat, testi, lelki és szellemi működésünket, hozzásegítve bennünket ahhoz, hogy a valódi önismeret útjára léphessünk. A megvalósítandó célok éppen ezért szerinte alapvetően a gyermekek és a felnőttek esetében is ugyanazok, hiszen mindkét csoport tagjai esetében rendkívül fontos az, hogy a terápiás foglalkozások mindig a körülöttünk lévő világ aktuális pillanatainak megéléséről szóljanak.

– Nagyon fontos, hogy minél jobban megéljük a pillanatokat, tehát ne hagyjuk elillanni a tél különleges ízét vagy a tavasz varázsát csak azért, mert ma már szinte bármikor megélhető minden, amit szeretnénk, gondolok itt elsősorban arra, hogy például télen is el lehet menni nyaralni, vagy nyáron is telelni. Ezeknek a pillanatoknak a megélése rendkívül fontos, függetlenül attól, hogy éppen milyen korosztállyal dolgozunk, hiszen mindig az élmények köré csoportosulnak a feladatok, az pedig, hogy ki hogyan éli meg ezeket, sok tényezőtől függ, hiszen az idősebb korosztály képviselői értelemszerűen egészen másként helyezkednek bele mondjuk a téli hangulatba, mint a gyermekek, akiknek elsősorban a havazás és a szánkózás jut eszébe erről, az idősebbeknek viszont inkább a befelé fordulás vagy az elmúlás – hangsúlyozta Kaszás Éva, akinek elmondása szerint a felnőttek esetében általában hosszabb foglalkozásokra van szükség, mint a gyermekek esetében, tehát nem 1,5–2, hanem 3–3,5 órásakra, ugyanis több idő kell nekik ahhoz, hogy kizökkenjenek a hétköznapok rutinjából, és teljes mértékben felszabaduljanak. Azután azonban már szinte ugyanolyan kreatívan vesznek részt a feladatok megoldásában, mint a gyerekek, és miközben önmagukkal foglalkoznak, teljes mértékben megfeledkeznek a körülöttük lévő problémákról.

A foglalkozások nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek számára is hasznosak (Fotó: Máriás Endre)

A foglalkozások nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek számára is hasznosak (Fotó: Máriás Endre)

A művészetterápia egyik alapgondolata, hogy minden ember rendelkezik egy olyan ösztönös, kreatív belső maggal, amely az egészséget és a pozitív irányba mozdulást segíti. Az alkotó jellegű gyakorlatok által (újra) megtanulható ennek az előhívása, támogatva ezzel a gyógyulás vagy a változás folyamatát. Az alkotó folyamat által megerősödik az önbecsülés, az önismeret és az önkontroll, és megtapasztalhatóvá válik az elégedettség és kompetencia érzése is. Mivel a legtöbb ember számára az alkotás és a különféle kreatív gyakorlatok kellemesek, szórakoztatóak, a terápiás foglalkozásokat a terapeutával és a csoporttagokkal együtt élményekként élik meg.

– Amikor azt mondjuk, művészetterápia, a terápia szó hallatán sokan megijednek, mivel azt leginkább különféle betegségekkel kapcsolatosan használjuk. Talán találóbb lenne azt mondani, hogy az az ember, aki részt vesz az ilyen típusú foglalkozásokon, jellemfejlődésen vagy önismereti személyiségfejlődésen megy át. A terápiás foglalkozásokon részt vevő személy felszabadul és katarzisélményt él át, miközben olyan régi emlékek, komplexusok vagy traumák is felszínre kerülhetnek, amiket az illetőnek nem szükséges megosztania sem a terapeutával, sem a csoporttársakkal, ami azért jelentős, mert amikor a felszínre kerül valami, amit meg is tudunk fogalmazni, akkor egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy túl tudjunk lépni egy-egy életszakasz nehézségein vagy problémáin – fogalmazott a művészetterapeuta, hozzáfűzve, a művészetterápia éppen ezért rendkívül hasznos lehet mindazon gyermekek, tinédzserek és felnőttek számára is, akik szeretnék megtalálni vagy visszanyerni lelki egyensúlyukat.