2024. április 20., szombat
VAGYON-VISSZASZÁRMAZTATÁS

Zomborban folyamatos az érdeklődés

Közel egy éve segíti jogi tanácsokkal, beadványok megfogalmazásával Jagicza Ferenc okleveles jogász és adószakértő a vagyon-visszaszármaztatás, kárpótlás és felmenőik rehabilitálása ügyében érdekelteket a zombori CMH információs irodában. Eddig kétszázötven ügyben járt el, zömmel a második világháború után elkobzott vagyonnal kapcsolatosan, az ügyfelek egyharmada folyamodott az egykori vagyonbirtokosok rehabilitálásáért. Ez utóbbiak esetében számos kedvező döntést hoztak már a bíróságok.

Jagicza Ferenc: Jogsegélyért nemzeti hovatartozástól függetlenül fordulhatnak hozzánk a polgárok (Fotó: Fekete J. József)

Jagicza Ferenc: Jogsegélyért nemzeti hovatartozástól függetlenül fordulhatnak hozzánk a polgárok (Fotó: Fekete J. József)

– A rehabilitáció viszonylag gyors és egyszerű eljárás. A bíróságnak hat hónapon belül kell döntést hoznia a kérelmezés után, és amennyiben nem bizonyítható, hogy az érintett háborús bűnöket követett el, a döntés csak kedvező lehet. Tekintve, hogy az 1944-től elhurcolt és megölt személyek legalább 97 százaléka teljesen ártatlan volt, nem kétséges az eljárások kimenetele. A vagyon visszaszármaztatásának igényléséhez viszont szükség van az egykori tulajdonos holttá nyilvánítására és bírósági rehabilitálására – magyarázza Jagicza Ferenc.

Elmondása szerint egyes esetekben igen tetemes elkobzott vagyont követelnek vissza az örökösök. A zombori irodában nemcsak a város környékéről, hanem Nyugat-Bácska területéről származó ügyfelek is fölkeresik. Legtöbben az egykoron német tulajdonban volt ingatlanokat szeretnék visszaszerezni, ilyen ügyfelek külföldről is érkeznek, zömmel Magyarországról.

– Nem tudom megmondani, meddig működteti az MNT és a CMH ezt a jogsegélyszolgálatot. Beindulása után úgy volt, hogy vélhetően csak tavaly őszig, de legfeljebb két évig, tehát talán még az idén megmarad. Ugyanakkor, ez attól is függ, módosítják-e a vonatkozó törvényt, esetleg alkotnak-e új jogszabályt, hoznak-e újabb rendeleteket. Maga a visszaszármaztatási eljárás viszont hosszú lefolyású, ezért az ügyfeleket fölkészítem, hogy akár tíz évig is elhúzódó procedúrára számítsanak – hallottuk a jogásztól.

A jogsegélyszolgálat tavaly február elsejétől működik, a rá következő két hónapban tömeges volt az érdeklődés, majd valamelyest csökkent, és azóta folyamatos. Jogsegélyért nemzeti hovatartozástól függetlenül lehet folyamodni a zombori irodában, ahol a 025/442-910-es illetve a 062/18-66-269-es telefonszámokon lehet időpontot egyeztetni.