2024. április 25., csütörtök

Feloldották a Koszovó-platform titkosítását

Szerb autonómiáért száll síkra a kormány Koszovóban - A VMSZ és a DP is támogatja a javaslatot

Szombaton délelőtt kezdődött a szerb parlament ülése, amelyen azt a határozati javaslatot tárgyalják, amely a Koszovóval kapcsolatos tárgyalások során az állam számára vezérelvként szolgál majd. Az ülés azonban nem sokkal a kezdete után megszakadt a Demokrata Párt vihart kavart módosítási indítványa miatt. A demokraták ugyanis azt javasolták, hogy az elfogadásra kerülő javaslatba kerüljön be az a platform is, amit az észak-koszovói szerbek elfogadtak. Ez kilátásba helyezi a Prishtinával folytatott tárgyalások megszakítását is.

DAČIĆ: A KOSZOVÓI MÍTOSZ VÉGE

Szerbia a tárgyalások során a szerb községek autonóm közösségének létrehozása mellett száll síkra, mondta el az ülés kezdetén Ivica Dačić kormányfő, hozzátéve, Szerbia célja, hogy pont kerüljön e probléma végére.

„A javaslat alapja, hogy Szerbia képviselői síkraszállnak amellett, hogy a szerb községek autonóm közössége jöjjön létre Koszovón, a hatáskörök és a belső berendezés pedig a tárgyalások témája lesz. Javasoljuk néhány régió létrehozását, amelyek közül az egyik a szerb községek autonóm közössége” – mondta. Szerinte ez a megoldás biztosítaná, hogy Koszovó az elismert függetlenség nélkül is működő terület legyen a 1244-es ENSZ BT határozat értelmében.

Szerbiának gyakorlatias politikára van szüksége, tette hozzá, amely a nép érdekeit tartja szem előtt, az ország többé nem mehet hátrafelé, ezért a rezolúcióból kidobták azt a részt, amely szerint „semmi sincs megbeszélve, amíg nincs megbeszélve” és a technikai tárgyalások megszakítására vonatkozó részt.

A koszovói szerb autonómia kapcsán kiemelte,  ennek értelmében e koszovói szerb község saját igazságügyi, belügyi, energiaügyi és más fennhatóságokkal rendelkeznének. Emellett külön szerződéses jogviszonyt követelnek a pravoszláv egyház és a prishtinai intézmények között, tartós garanciákkal a kitelepültek és menekültek visszatérésére vonatkozóan. Ehhez szerinte a koszovói parlamentnek egy visszatérést szabályozó törvényt kellene elfogadnia.

Dačić szerint minden „nem része a rezolúciónak” az csupán a tárgyalási kereteket határozza meg. Mint mondta, Szerbia haladni kíván az európai integráció során és szeretné elnyerni a tárgyalások kezdetének időpontját.

A kormányfő kiemelte, Koszovó egyre inkább a függetlenség felé halad, Szerbiának állami pragmatizmusra, diplomáciai bölcsességre és a nép érdekében való fellépésre van szüksége. Koszovóról többé nem beszélhetünk a mítoszok és mesék szintjén, sokkal inkább a zord tények szintjén, amelyek szerint a világ ugyan igazságtalan Szerbiával, de Szerbia kicsi ahhoz, hogy megváltoztassa a világot.

DEMOKRATA VIHAR

Az ülés megszakítását és a frakciók konzultációját eredményezte a Demokrata Párt által beterjesztett egyik módosítási indítvány, amely szerint az észak-koszovói szerbek által elfogadott első javaslat szövegének teljes egészében be kellene kerülnie a rezolúcióba. Ez többek között előirányozza, hogy Belgrád akár meg is szakíthatja a tárgyalásokat Prishtinával. Ez volt az a kitétel, amely miatt Dačić és Nikolić között nézeteltérés támadt, ezért került ki a végleges változatból.

Miközben a hatalom azzal vádolta a demokratákat, hogy módosították politikájukat, Borislav Stefanović a DP frakcióvezetője elmondta, az indítvánnyal az volt a céljuk, hogy kiderüljön, mely javaslat létezik, a csonkított kormányjavaslat, vagy az, amit az államfő javasolt. Mint mondta, amennyiben a kormány elfogadja indítványukat, ők azon nyomban visszavonják azt.

„Indítványunkkal az volt a cél, hogy a kormány színt valljon és igazolja, hogy Szerbia elnökének javaslata, amely számunkra elfogadhatatlan, valóban nem létezik a politikai forgalomban” – magyarázta.

Ivica Dačić közölte, a kormány nem támogatja a demokraták javaslatát, mert az nem logikus, hozzátéve, a javaslatba a pártok betekintést nyerhetnek. Ezt követően a DP közölte, visszavonják indítványukat, mert hisznek a kormányfőnek, aki megígérte, megszüntetni a javaslat titkosságát.

"Gratulálok a kormánynak, Ivica Dačić kormányfőnek és Aleksandar Vučić alelnöknek, mert beismerték, hogy kétféle politika létezik, a kormányé és az államfőé, és mert Tomislav Nikolić politikája vereséget szenvedett" mondta a folytatásban Stefanović.

AZ ELLENZÉK NEM TÁMOGATJA

Komolytalansággal és politikai felelőtlenséggel vádolta a kormányt az LDP. Čedomir Jovanović szerint Dačić, Vučić és Nikolić csak azért foglalkoznak most Koszovóval, mert ezzel fizetik meg hatalmon maradásukért a számlát, ahelyett, hogy a normális élet vízióját kínálnák fel. Kiemelte, az LDP a vita során a koszovói probléma okaira kíván rávilágítani.

„Dačić megbékélésre szólít fel, arra, hogy csak a koszovói politikában ne legyen politikai felelősség” – mondta. Hozzátette, a parlament a DP-vel való játszadozás miatt ócskapiaccá változott.

Mint kiemelte, az LDP a javaslat ellen szavaz majd, ez ugyanis sorrendben a 11. ilyen dokumentum, amely azonos a korábbiakkal.

A Szerbiai Demokrata Párt is a javaslat ellen szavaz, mert az általuk benyújtott nyolc módosításból a kormány egyet sem fogadott el – jelentette be Slobodan Samardžić a párt frakcióvezetője

Szerinte egy javaslatuk állt közel az elfogadáshoz, az, amely szerint törvényt kellene elfogadni Koszovó lényegi autonómiájáról, még a Prishtinával folytatott tárgyalások megkezdése előtt. Ezek után, mint mondta, nincs okuk amiért, támogatni kellene a javaslatot.

SZÜNET

Fél négy után először a parlamentben rendeltek el szünetet, mégpedig a Szerbiai Demokrata Párt javaslatára, ugyanis a kormánytagok közül a teremben csak Slavica Đukić-Dejanović egészségügyi miniszter volt jelen.

Nem sokkal később a kormányülés is megszakadt, amelyen a 15 beterjesztett módosítási indítványt kellett volna megvitatni, mégpedig a hatalmi koalíción belüli konzultáció miatt.

HÁZELNÖK: EDDIG MIT CSINÁLTUNK?

„Nem értem a lényeget, mit csináltunk az elmúlt öt órában” mondta Nebojša Stefanović házelnök, mielőtt szót adott volna Čedomir Jovanovićnak.

Az LDP elnöke szerint eddig nem volt rá példa, hogy egyetlen módosítási indítvány miatt megszakadt volna az ülés.

Dačić a történésekért a DP-t tette felelőssé.

„Azok a vétkesek, akik benyújtották azt az indítványt, hogy állítólag színvallásra kényszerítsék a kormányt. Milyen színvallásra? Hogy kiderüljön, hogy a kormány az államfővel megállapodva módosított a javaslaton?” – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy a kormánynak igen nehezen sikerült csak rábírnia Nikolićot a módosításra.

Jovanović felszólalásában arra mutatott rá, hogy Szerbia nem a jelenlegi kormányfő miatt veszítette el Koszovót, ugyanis a koszovói kudarc sokkal mélyebb egy-egy politikus kudarcánál.

„Szerbia nem Ön miatt veszítette el Koszovót, nem is Boris Tadić, Koštunica vagy Milošević miatt, ez sokkal mélyebb vereség” – mutatott rá.

A Szerbiai Megújhodási Mozgalom-Szerbiai Kereszténydemokrata Párt koalíciója, az Új Szerbia és az Egységes Szerbia jelezték, támogatják a javaslatot.

A VMSZ TÁMOGATJA A JAVASLATOT

 

A VMSZ képviselői támogatják a kormány által beterjesztett határozatot, mert támogatni kívánják  Tomislav Nikolić államfőt és Ivica Dačić kormányfőt, akik készek szembesülni a koszovói realitásokkal – nyilatkozta Pásztor Bálint frakcióvezető a Blicnek, kihangsúlyozva, hogy az új politikát, a bátorságot és a szembesülést támogatják, nem magát a szöveget.

Pásztor szerint kereshetnék a kákán a csomót és feltenni a kérdést, hogyan lehetséges, hogy a többségi nemzet saját hazájában autonómiát élvez, de mint mondta, ez most nem fontos.

„A dolgok az elmúlt hat hónapban gyökeresen megváltoztak, a kormányfő kommunikációja módosult és ezt a Koszovó is és az Európai Unió is jelszó jelképezte dogma végének látjuk” –tette hozzá.

A VMSZ számára minden nézeteltérés esetében a békés megoldás, a párbeszéd és a többség és kisebbség érdekeinek tiszteletben tartása a fontos. Hozzátette, az eddigi határozatok háborús uszító elemeket is tartalmaztak, előirányozták a diplomáciai kapcsolatok megszakítását egyes államokkal, katonai semlegesség kihirdetését és bármilyen jogi vagy politikai hatástól mentesek voltak.

 

NIKOLIĆ:  NEM VESZÍTHETEM EL KOSZOVÓT

Egyesek nyolc év alatt sem voltak képesek megoldani Koszovó kérdését. Életemben sok mindent elvesztettem, de Koszovót nem veszíthetem el, mert nem az enyém – mondta a parlamentben Tomislav Nikolić államfő.

“Hordom a keresztemet, uraim vigyenek Ön is legalább egy kis keresztet. Mutassák meg a parlament erejét, amikor Koszovó kérdését kell megoldani” – mondta. Mint hozzátette “sír is és nevet is az első platformra kimondott kritikát miatt”, hozzátéve, azért egyezett bele, hogy a szöveg módosuljon, hogy egység alakuljon ki , a képviselők meg most támadják őt és az első változatot követelik vissza.

„Azt akartam, hogy a platform és a határozat szövege elfogadható legyen a többség számára, hisz erről még csak azután tárgyalunk Prishtinával. Azonban Belgrád ilyen hozzáállása mellett Prishtinára már nincs is szükségünk” – mondta felszólalásában.

Felszólította a képviselőket, hogy mutassák meg a szerb parlament erejét, amikor egy „szerb kérdést” kell megoldani.

A DP TÁMOGATJA

A Demokrata Párt támogatja a javaslatot, közölte Borislav Stefanović frakcióvezető, miután a kormány feloldotta a dokumentum titkosítását.

Ivica Dačić a parlamentben megtartott esti kormányülés után elmondta, a képviselői csoportok kérésére tettek így, a platform felkerül a kormány honlapjára és Szerbia polgárai is láthatják azt.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a DP kérte ezt a kormánytól, ehhez a feltételhez kötötte támogatását.

“Gratulálok a kormánynak, elmozdult egy káros politikától” – mondta.