2024. április 16., kedd

80' – Posztmodern Vajdaságban (1976–1990)

A múlt század kilencedik évtizedének gazdag művészeti élete a Vajdaságban megköveteli, hogy ezt az időszakot alaposabban megvizsgáljuk. A művészvilág akkori fejlettségi szintje azt eredményezte, hogy nem is beszélhettünk központról és perifériáról, ez pedig oda vezetett, hogy a tartományunk kisebb városaiban is komoly képzőművészeti programok valósuljanak meg s e helységek a vajdasági művészeti miliő fontos bázisaiként pozicionálhassák magukat.

A nyolcvanas években nagy képzőművészeti események és szimpóziumok valósultak meg, megalakultak és föltöltődtek az újvidéki és peremvidéki modern művészeti képtárak kollekciói. A festészet és szobrászat ebben az időszakban is vezető szerepet játszott, miközben az olasz transz-avantgard, a német ,,új és vad ifjúhullám” és a vajdasági érzéki művészi diskurzus folyamatossága által ihletett új kifejező eszközök lettek a kor fő irányzata.

A Modern Művészetek Vajdasági Múzeumában pénteken megnyíló 80' – A posztmodern Vajdaságban (1976–1990 című nagyszabású (és nagy igényekkel megrendezett) tárlat azokat a művészeti alkotásokat és eseményeket vizsgálja és mutatja be, amelyek uralkodó szerepet játszottak a múlt század – rendkívüli eredményeket fölmutató – kilencedik évtizedének művészeti közegében. Ezek között van a Pancsován megtartott, Jugoszlávia szobrászatát bemutató kiállítás; a terrakottáról szóló szimpózium, a Terra; de Kerekes László, Milenko Prvački, Dušan Todorović, Slobodan Kojić, Miroslava Kojić, Mladen Marinkov, Branislav Petrić, Dobrivoje Rajić, Dragomir Ugren, Predrag Šiđanin, Ács József, Lennert Géza, Szombathy Balint és Jozef Klaćik ismert művészek is.

Mindezt Svetlana Mladenov művészettörténésztől, a kiállítás kurátorától tudtuk meg, aki fölkéri az érdeklődőket, hogy külön meghívó nélkül is jöjjenek el a megnyitóra (pénteken 19 órakor) a Duna utca 37-be (az egykori Forradalmi múzeum épülete), vagy látogassák meg a kiállítást február 11-éig. Nyitvatartás: kedd–péntek 10–16 óra, szombat–vasárnap 10–14 óra, hétfő szünnap. A belépés ingyenes.