2024. április 25., csütörtök

Preševói albánok: marad az emlékmű

Dačić megismételte: Provokációról van szó és el kell távolítani

Nem távolítják el Preševo központjából a vihart kavart emlékművet, amely a Preševo, Medveđa és Bujanovac Felszabadítási Hadserege (UCPMB) elesett tagjainak állít emléket. Így döntött pénteken a preševói községi képviselő testület. A község többségében albánok lakta. A képviselők úgy értékelték, hogy a biztonsági helyzet megromlott Szerbia állami vezetőinek fenyegető hangnemű kijelentései miatt.

Az ülés apropója az az emlékmű volt, amit a település központjában emeltek a 2000-es albán felkelés elesettjei emlékére.

Szombatra hívták össze a régió 74 albán nemzetiségű képviselőjének együttes ülését, egy olyan politikai testületről van szó, amelyet az albánok 2002-ben alapítottak. Ezen az ülésen szándékuk szerint véleményt nyilvánítanak az emlékműről és a három dél-szerbiai község biztonsági helyzetéről.

Korábban bejelentették, hogy az ülésre meghívót küldenek a szerbiai és a koszovói kormány egyes tagjainak, az USA és több európai ország nagyköveteinek, európai és több befolyásos nemzetközi szervezet képviselőinek.

Az emlékmű sok vihart kavart, újév előtt a feloszlatott Preševo, Medveđa és Bujanovac Felszabadító Hadserege fegyveres összetűzéssel fenyegette meg a kormányfőt, miután ő bejelentette, hogy eltávolítanák a Preševóban felállított albán emlékművet.

A témához kapcsolódó kommentárunkat itt olvashatják el.

Ivica Dačić kormányfő pénteken este ismét elmondta: szerinte durva provokációról van szó és ha az albánok nem távolítják el az emlékművet, megteszi ezt Szerbia.