2024. április 24., szerda
JÖVŐ PÉNTEKEN ZENTÁN

A magyar kultúra napja délvidéki központi rendezvénye

A magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségére január 18-án, Zentán, 18 órai kezdettel kerül sor. A rendezvény keretében kerülnek átadásra a VMMSZ által alapított életmű- és pályadíjak – így a Magyar Életfa díj, az Aranyplakett és Plakett elismerések –, valamint a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2012 pályázat eredményhirdetésére is sor kerül.

Az egybegyűlteket Dudás Károly, a Vajdasági magyar Művelődési Szövetség elnöke üdvözli, ünnepi köszöntőt mond Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa.

Az ünnepi műsor fellépői: a kupuszini Csizmadia Anna, a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny szólóének és -hangszer kategóriájának győztese, az adai születésű Török Tilla Junior Prima díjas népdalénekes, valamint testvérei Török Flóra és Török Ádám, Óbecséről a Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó néptáncospár, valamint a Fokos zenekar, akik a Fölszállott a páva középdöntőjének részvevői, s fellép a Kossuth- és Prima Primissima díjas Kaláka együttes is.

Magyar Életfa díjban részsül: Erdei Ernő művelődésszervező (Pancsova), Hódi Sándor pszichológus, társadalomkutató, közíró (Ada), Tóth Rozália népdalkörvezető, népdalénekes (Csóka), Vass Borsodi Borbála ny. irodalomtanár, versmondó felkészítő (Topolya). Aranyplakettet kap: a Kaláka együttes. Plakettet kap: a Csalóka zenekar (Topolya), Fodor István levéltár-igazgató (Zenta), Juhász Irén ny. tanító, művelődés- és közösségszervező (Oromhegyes), Kisimre Árpád néptáncoktató, koreográfus (Topolya), Pál Károly művelődésszervező (Bácsfeketehegy).

A szervező a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, társszervezők a Vajdasági magyar Művelődési Intézet és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, fővédnök: a Magyar Nemzeti Tanács.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet székházában 18-a és 20-a között kerül sor a Színjátszás határok nélkül című konferenciasorozat zárórendezvényére, január 19-én szintén a művelődési intézet székházában rendezik meg a Kárpát-medencei kulturális fórumot.