2024. április 25., csütörtök

Gyenge minőség – borsos áron

Remélhetőleg a következő fűtési idénytől egyenrangú helyzetbe kerülnek a közép-bánáti földgázfelhasználók

A földgáz árának emelése újra időszerűsítette az energiahordozó minőségének kérdését Nagybecskereken. Ugyanis, már nem titok, hogy a Közép-Bánátban szolgáltatott, hazai gáz gyengébb minőségű, mint a behozatali, orosz földgáz. Ezt egyaránt észlelik a háztartások és az ipari fogyasztók is. Ugyanakkor a régió huszonkétezer fogyasztója a gyengébb minőség ellenére annyit fizet, mint azok, akiknek jobb, behozatali földgáz jut. A vidéken élők számára nem sokat ér, hogy a közeli Udvarnoknál van (orosz gázzal feltöltve) az ország legnagyobb földgáz-tározója. Remélhetőleg azonban a következő idénytől egyenrangú helyzetbe kerülnek a többiekkel a közép-bánáti földgázfogyasztók. Legalábbis ezt ígérik az illetékesek.

A közép-bánáti földgáz minősége volt a fő témája annak a zárt ajtók mögött megtartott beszélgetésnek, amelyet a ZREPOK ügyviteli társulás kezdeményezett a nagybecskereki hatalom képviselőivel. A nagybecskereki üzletemberek ugyanis már hosszabb ideje elégedetlenkednek, amiért jóval több, gyengébb minőségű hazai földgáz jut a bánáti fogyasztóknak, mint a jobbnak tartott orosz, amelyet az ország többi részén élők kapnak. Ezzel megkárosítják a háztartásokat, de a magasabb energiaár miatt ráfizetéssel gazdálkodnak a vidék üzletemberei is. Számításuk szerint éves szinten csak az utóbbiakat kétmillió eurós kár éri. Állításuk szerint a hazai forrásokból eredő földgázt más országokban nem is lehetne ilyen minőség mellett eladni. A ZREPOK szerint ezért a régió fogyasztóinak legalább 10–15 százalékkal kisebb gázszámlát kellene fizetniük.

A tárgyalás után Darko Karan polgármester-helyettes közölte, hogy a nagybecskereki önkormányzat képviselői már tárgyaltak a problémáról a Srbijagas közvállalat vezérigazgatójával. Megegyeztek abban, hogy még az idén módosítanak a fűtési rendszeren, mégpedig oly módon, hogy lehetővé váljon a földgáz minőségének ellenőrzése egy adott szakaszon. A földgáz minősége szempontjából még fontosabb, hogy a NIS szerződést írt alá egy izraeli céggel, amely hamarosan egy olyan berendezést épít ki az eleméri elosztóállomáson, amely a hazai földgáz minőségét kiegyenlíti a behozatali orosz gázzal. A tisztségviselő szerint remélhetőleg már a következő fűtési idényben megfelelő minőségű földgázt szolgáltatnak a közép-bánáti fogyasztók részére is.

A körzetben sokáig azzal dicsekedtek, hogy itt van a legtöbb földgázfogyasztó (22 ezer). Az utóbbi években azonban sokan áttértek az olcsóbb energiaforrásokra (villanyáram, fa, szén). A legújabb áremelés után ez a tendencia nyilván folytatódik.