2024. április 24., szerda

Velence csodás csipkéi

Szent Márk tér, Rialto és Sóhajok hídja, fekete gondolák, színpompás karneváli maszkok, tarka muranói üvegek és leheletfinom buranói csipkék...

Velence jellegzetességeiről bizonyára mindenki rengetegek hallott már, ám aki ellátogat a városba, időutazást tehet azokba az időkbe, amikor gazdagságban dúskált és óriási hatalommal bírt. Az összesen hat kerületből, úgynevezett hatodokból álló történelmi városmag előtt fekszik az a tucatnyi kis sziget, amelynek mindegyike egy-egy meghatározott feladatot lát el – pl. San Michele ma is temetősziget, Murano az üvegfúvók, Burano a csipkekészítő asszonyok szigete.

A velencei lagúna népeinek történelmében Burano sosem tűnt ki valamilyen sajátságos ősi hagyománnyal, híres műemlékkel, így az utókor azt feltételezheti, hogy a halászok szigete lehetett. A századok során a buranói férfiak kitartóan küszködtek a tengerrel, asszonyaik pedig csipkét verve várták haza őket, mígnem csipkéjük Velence egyik jelentős exportcikkévé vált. Korunkban a halászaton kívül ismét felvirágzott az évszázados múltra visszatekintő csipkekészítés, s persze az odalátogató turisták is lendítenek a hely gazdaságán.

Burano hét kilométerre fekszik Velencétől. A Szent Márk tér közelében lévő kikötőből menetrendszerűen közlekednek a vaporetto járatai, húsz euróért szállítják a turistákat. Az út valamivel több, mint fél óra. Már messziről feltűnnek az élénk színűre festett házak, mintha mesevilágba érkezne a turista. A sziget virágkora óta mind a mai napig az önkormányzat adja ki az engedélyt arra vonatkozóan, hogy egyes házakat milyen színűre lehet festeni. Ennek köszönheti a sziget a legváltozatosabb pasztellszínek egyvelegében pompázó utcaképét. Egy legenda szerint a tarka házak segítették a halászokat abban, hogy a színek alapján ködös időben is könnyen hazataláljanak.

Burano jelentősége a 16. században kezdett növekedni, ugyanis a szigeten lakó asszonyok akkor kezdtek csipkevarrással foglalkozni, és kialakult a csipkekészítés sajátos, Buranóra jellemző technikája, a reticella. A buranói csipke hamarosan egész Európában keresett áru lett. A csipkekészítés a legkülönbözőbb társadalmi rétegekben egyaránt elterjedt, bár ami a nemesi származású asszonyok és a tehetősek részére a női alkotókészség kibontakoztatása volt, az az apácák számára az alázatosság gyakorlását és az elmélkedés lehetőségét nyújtotta, a legszegényebbek számára pedig kenyérkereseti forrást jelentett.

A velenceiek nagyszerű kereskedők hírében álltak, erős motívumokkal gazdagították a lagúna környékét. Ők finanszírozták a negyedik keresztes hadjáratot, amelynek során 1204-ben meghódították Konstantinápolyt, tovább erősítve Velence birodalmi ambícióit. A Keletrómai Birodalom gyengülő szívéből csodálatos kincseket hoztak át az új birodalmi központba, az első csipkeminták is a XII. századból származnak.

A velencei csipke (olaszul punto di Venezia) a varrott csipke legismertebb fajtája. A XVI. századtól kezdve különböző sűrűségű és változatos hurkoló öltésekkel levél- és virágformákat varrtak ki csipkének. A XVII. században a mintákon belül áttöréses hatást keltő kitöltő öltések jelentek meg, majd a síkszerűségből kilépve reliefes, (kidomborodó) szegélyező hímzéssel, erős fény-árnyék játékot hoztak létre. A motívumokat pálcikákkal, majd hálószerű, egyenletes alappal kötötték össze. Hogy milyen nagy volt a csipkeipar Velencében, bizonyítja a számos, ebben az időben kiadott mintakönyv is.

Aztán a több évszázadon át virágzó csipkeipar lassan hanyatlani kezdett, és akik még foglalkoztak vele, francia minták alapján kezdtek dolgozni anélkül, hogy azoknak finomságát utolérték volna. Az idős asszonyok szinte elfelejtették a csipkeverés módját. Ekkor Andriana Marcello grófnő gondolt egyet és 1872-ben csipkekészítő iskolát nyittatott a fiatal lányok részére. Még ma is áll a Galuppi téren a Scuola del Merletto. Ebben kapott helyet a 2011 augusztusában megnyílt mesterség múzeuma is (Museo del Merletto), amelyben a régen királyi udvarokban, templomok oltárán, előkelő bútorok díszeként szereplő csipkék fénykoráról láthatunk kiállítást.

A grófnő által létesített csipkekészítő iskola az 1960-as évek végéig működött teljes tanítási idővel, napjainkban csupán alkalmi csipkekészítő tanfolyamokat tartanak az intézményben. Az utolsó végzősök ma már nyugdíjasok. Egyikük, Daniela Battain így emlékezik vissza: „Emlékszem az első napomra is, amikor az édesanyám elvitt. Sírtam, mert nem akartam csipkével dolgozni. El sem tudtam képzelni, hogy ezzel foglalkozom majd egész életemben. Aztán megszerettem. A legnagyobb megelégedést számomra az adta, amikor néhány fiatalembert megtanítottam az alapvető technikára. Franciák voltak és dizájnerként dolgoztak a divatvilágban.”

Giandomenico Romanelli, a Velence Város Múzeumai Alapítvány igazgatója szerint: a Csipkemúzeum mindig is központi szerepet játszott Burano történelmében. A csipke, mint hagyomány, elválaszthatatlan a város kulturális életétől, amelyen keresztül a város kézművessége történelmi és művészeti lenyomatát hagyta Olaszország térképén.

Napjainkban is készítenek Buranóban hagyományos, roppant időigényes technikával csipkét, amely ennek megfelelően rendkívül drága. Újabban a régi mintákat elevenítik fel. A kézzel varrott csipkét azonban egyre inkább kiszorítja a konkurencia, a főként távol-keleti eredetű, géppel készített csipke.