2024. március 28., csütörtök

A koszovói szerbek már nem támogatják a határozatot

Még ellenzéki pártok számára is elfogadható a dokumentum

A köztársasági parlamenti frakcióvezetők a képviselőház kollégiumán vitatták meg a kormány Koszovóról szóló határozatának javaslatát. A frakcióvezetők egyetértenek abban, hogy a határozatjavaslat parlamenti vitájakor, amelyre feltehetőleg szombaton délelőtt kerül sor, olyan feltételeket és hangulatot kell teremteni, amelyek nem sértik a köztársasági parlament méltóságát – nyilatkozta a sajtónak Nebojša Stefanović házelnök.

– A képviselők igyekeznek lehetővé tenni, hogy az átmeneti prishtinai intézményekkel folytatandó tárgyalások alapjait lefektető határozatról ne késő éjszakáig folyjon a vita, hanem még szombaton sikerüljön megejteni a szavazást. Persze az sem kizárt, hogy ha szükség mutatkozik rá, akkor másnap, tehát vasárnap is folytatjuk a parlamenti ülést. A határozatjavaslatra benyújtott módosítási indítványokról és magáról a határozatjavaslatról összevont vitában fejthetik ki a képviselők véleményüket. A határozat elfogadásának folyamatát legkésőbb január 17-ig le kell zárni, hiszen akkor kerül sor Brüsszelben a Belgrád és Prishtina közötti politikai párbeszéd következő fordulójára – részletezte Stefanović.

A parlament Koszovó-ügyi Bizottsága pénteken vitatja meg a határozatjavaslatot – jelentette be Milovan Drecun, a bizottság elnöke, hozzátéve, hogy az ülésen feltehetően a szerb kormány valamelyik képviselője is részt vesz majd. Drecun véleménye szerint a határozat alapelveivel kapcsolatban senkinek nem lehet kifogása. A fő elv, hogy Szerbia nem ismeri el Koszovó egyoldalúan kikiáltott államiságát, ugyanakkor az ország nyitott a párbeszédre az albán féllel – fejtette ki Drecun, aki nem érti, hogy miért is utasítaná el bárki ezeket az elveket.

Azzal, ha minél több politikai párt és a társadalom minél szélesebb rétege támogatja a Koszovóról szóló határozatot, erősödik Szerbia tárgyalópozíciója – magyarázta Drecun.

Branko Ružić, a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője reméli, hogy a képviselők már szombaton megszavazzák a határozatjavaslatot. Ružić abbeli reményét is kifejezte, hogy a határozatjavaslat tekintetében ismét bizonyításra kerül a kormánykoalíció egysége. Ružić szintén nem érti, hogy az ellenzéki pártok közül miért is kérdőjelezné meg bármelyik a határozatjavaslatot, és miért fabrikálna valaki ott problémát, ahol egyébként nincsen. A szombati ülésen várhatóan Tomislav Nikolić államfő és Ivica Dačić miniszterelnök, valamint kabinetjének tagjai is részt vesznek – jelentette be a szocialisták frakcióvezetője.

A Szerbiai Demokrata Párt szerint a Koszovóról szóló határozatnak bizonyos elemei ellentmondásosak, és nincsenek teljes mértékben összhangban a szerb alkotmánnyal, ezért a párt csak akkor szavazza meg a határozatot, ha a parlament elfogadja módosítási indítványaikat – mondta Slobodan Samardžić, az SZDP frakcióvezetője.

A Demokrata Párt bizonyos szakaszaiban szintén ellentmondásosnak, következetlennek és javítandónak nevezte a határozatjavaslatot. Ha a DP esélyt kap, hogy módosítási indítványokkal tegye jobbá a dokumentumot, akkor esetleg meg is szavazza azt – jelentette ki Borislav Stefanović frakcióvezető, hozzátéve, hogy a DP szervei a szavazásig még pontosan megvitatják a párt álláspontját, illetve a dokumentum részükről történő esetleges támogatását.

Az előterjesztett Koszovóról szóló határozat semmi újat és történelmit nem tartalmaz ahhoz képest, amit a korábbi kormánykoalíciók tettek meg mind idáig a koszovói probléma megoldásának tekintetében – véli Stefanović, hozzátéve: a dokumentum valóban fontos, ugyanakkor a belgrádi tárgyalófél nem fog semmivel jobb helyzetbe kerülni az új határozat mentén.

– A határozat szövege és indoklása részben eltér egymástól. Ez bizonyítja az államhatalom hiányzó egységét, valamint a kormány és az államfő eltérő álláspontjait. A dokumentum ajtót nyit annak a lehetőségnek, hogy Szerbia bármikor leállítsa az európai integráció folyamatát. Ezért veszélyes a határozat. A DP-nek kötelessége, hogy mindent megtegyen egy jobb határozat elfogadásáért, amely senkinek nem szolgálhatna alibiként az olcsó politikai pontszerzéshez, amikor egy pillanatban esetleg népszerű lépés lenne az EU ellen fordulni. A határozat Boris Tadić négy pontját is tartalmazza – fogalmazott Stefanović.

A Liberális Demokrata Párt nem támogatja a határozatot, mivel a dokumentum a kormánykoalíció hiányzó egységét támasztja alá – jelentette ki Ivan Andrić, a liberálisok képviselője, aki szerint a határozat szövege túlságosan általános, az indoklás pedig élesen eltér magától a határozat szövegétől. Az indoklás jelentősége semmivel sem kisebb magánál a határozat jelentőségénél – fejtette ki Andrić, aki szerint a határozat szövege és az indoklás közötti különbségek bizonyítják, hogy a hatalmi koalíció nem egységes a koszovói probléma kezelésének tekintetében. A határozat szövege a kormány álláspontját tükrözi, az indoklás pedig az államfőét – közölte Andrić.

A Szerb Megújhodási Mozgalom–Szerbiai Kereszténydemokrata Párt frakciója megszavazza a határozatot, mivel az szerintük az SZMM Koszovóval kapcsolatban megfogalmazott elvei mentén jár – nyilatkozta Aleksandar Jugović frakcióvezető.

– Megszavazzuk a határozatot, bár a szöveg bizonyos elemei irreálisak. Ennek ellenére nem lehetünk olyasmi ellen, amiért az elmúlt évtizedben síkraszálltunk. A határozatjavaslat az Ahtisaari-terv szinte összes pontját tartalmazza. Nem is értem, hogy ezt a tényt eddig miért nem hangsúlyozták. Pártunk hosszú ideje szorgalmazta ennek az elvnek az érvényesítését, csak hát koalíciós partnereink soha nem támogattak ebben. Ha tavalyelőtt júliusban meghallgattak volna bennünket, ha felszámolták volna az észak-koszovói útbarikádokat, és az államhatalom elkezdett volna az Ahtisaari-terv mentén tárgyalni, akkor Szerbia már elnyerte volna a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját. Minden jó szándékú kezdeményezést támogatni kell. Ennek a határozatnak pedig az a szándéka, hogy megváltoztassa az eddigi Koszovó-politikát, és egyedül a realitásokra épüljön, végig a Koszovóban élő szerbek érdekét szem előtt tartva – részletezte Jugović.

A Szerbiai Szociáldemokrata Párt reméli, hogy a határozat jobbá teszi majd a Koszovóban élő szerbek helyzetét, ugyanakkor nem hiszik, hogy a dokumentum mentén gyökeres változásokat érhet el Szerbia – nyilatkozta Milorad Mijatović frakcióvezető, hozzátéve: az elmúlt évtizedben Szerbia több sikertelen Koszovó-politikát is megélt. Ez a tizenegyedik Koszovóról szóló határozat, a mozgáskör mára sajnos igencsak leszűkült. Amíg azonban csak a legkisebb esély is fennáll a megoldásra, addig az SZSZDP támogatja a párbeszédet Prishtinával – szögezte le Mijatović.

Az SZSZDP a koszovói probléma megoldását mindenféleképpen párhuzamba állítja Szerbia európai integrációjával: a párbeszéd során elért eredményeket az integráció folyamatában is előrelépésnek kell kísérnie – hangsúlyozta Mijatović.

Az észak-koszovói szerb községek polgármesterei csütörtökön nyílt levélben fejezték ki elégedetlenségüket a Koszovóról szóló határozat kapcsán. A koszovói szerbek politikai képviselői szerint a határozat nem áll összhangban a Koszovó-ügyi terv korábban bemutatott szövegével. A polgármesterek egyebek mellett azt nehezményezik, hogy törölték a megfogalmazást, amely értelmében addig semmi sem tekinthető megbeszéltnek, amíg a felek mindenről meg nem állapodtak.

A Belgrád és Prishtina közötti technikai párbeszéd folytatása, valamint az eddigi megállapodások alkalmazása valójában Koszovó államiságának közvetlen elismerése – vélik a koszovói szerb polgármesterek. Véleményük szerint nem elegendő, hogy Szerbia mantraként ismételgeti, soha nem ismeri el Koszovó függetlenségét, ezt az elvet tettekkel is bizonyítani kell és meg kell gátolni az úgynevezett Koszovó Köztársaság hatáskörének kiterjesztését a négy észak-koszovói szerb községre.

A Koszovóról szóló határozat öt pontra épül, egyebek mellett a következőkre: Szerbia soha nem ismeri el Koszovó és Metóhia államiságát; Belgrád folytatja a párbeszédet Prishtinával, és a dialógus során elért minden eredményt Szerbia európai integrációjának terén is előrelépésnek kell követnie; Megoldást találni Koszovó északi régiója státuszának a tekintetében; Különleges biztosítékok az Ibartól délre élő szerbek kollektív és egyéni jogvédelmének tekintetében;

A köztársasági elnök és a szerb kormány közös szerdai ülésén a kormány a Koszovó-ügyi terv javaslatát is elfogadta, ez a dokumentum azonban titkos marad a közvélemény számára, hiszen kötelező erejű lesz a Belgrád és Prishtina közötti tárgyalások tekintetében, ezért nem lenne előnyös előre felfedni a szerb tárgyalófél taktikáját.