2024. április 19., péntek

Vámpírtörténetek, szerelmes regények és krimik

Több mint negyvenezer látogatója volt tavaly a Városi Könyvtár felnőtt kölcsönzőosztály magyar részlegének

A fiatal lányok vámpírregényeket, a fiúk krimit kölcsönöztek a legszívesebben tavaly a szabadkai Városi Könyvtárból. A harmincon felüliek közül a férfiak ritkán olvasnak, a nők pedig inkább pszichológiai témájú, gyermekneveléssel kapcsolatos irodalmat választanak, illetve szerelmes történeteket visznek haza. Nagyon népszerűek azonban a recepteket tartalmazó regények is. A nyugdíjasok viszont mindenevők. Tavaly összesen több mint negyvenezer látogatója volt a Városi Könyvtár felnőtt kölcsönző magyar részlegének, ahol összesen több mint 27 000 könyv közül válogathatunk. Mint azt Hicsik Dóra könyvtáros hangsúlyozta, a felnőtt osztálynak a legtömegesebb a látogatottsága, és amióta a számítógépes rendszerük működik, azóta rendszeresen járnak az olvasók az osztályra.

A felnőtt kölcsönző részlegen összesen 27 000 könyvből válogathatunk

A felnőtt kölcsönző részlegen összesen 27 000 könyvből válogathatunk

A középiskolás korosztály leginkább a házi olvasmányokat, emellett pedig a vámpírtörténeteket keresi a legjobban. Ezekből nagy is a választék a könyvtárban. A fiúk inkább a krimiket választják a vámpírtörténetek helyett. A 30 és 50 év közötti korosztály ritkán jár a könyvtárba, közülük is inkább a nők keresik a szerelmes regényeket, recepteket tartalmazó könyveket, gyermekneveléssel kapcsolatos kiadványokat. A nyugdíjasok pedig mindenevők – magyarázta Hicsik Dóra.

A Városi Könyvtárnak, a fiókkönyvtárakkal együtt összesen több mint 300 000 könyve van. Gyakran kapnak új kiadványokat is, elsősorban a Márai-programnak köszönhetően, és nagyon jó az együttműködés a Somogyi-könyvtárral is.

A gyermekosztályon nagyon sok műhelymunka van, amelyeknek elsősorban az a célja, hogy a kicsiket a könyvekhez, az olvasáshoz szoktassák. Egész osztályokat is fogadunk, így ha a tanítónők úgy döntenek, elhozhatják a diákokat egy könyvtárlátogatásra – mondta a könyvtáros. A gyermekek között is megváltoztak az olvasási szokások, a klasszikusok helyett, illetve mellett a legtöbben kalandregényeket olvasnak, de nagyon sokan szeretik az enciklopédiákat, amelyekből szintén nagy a választék a könyvtárban.

Kérdésünkre, miszerint szoktak-e ajánlani olvasnivalót a látogatóknak, illetve mi az oka annak, hogy a tagok többsége a könnyedebb irodalmat veszi le a polcról, Hicsik Dóra elmondta, többen kérnek tanácsot tőlük, és ők nagyon szívesen eligazítják az olvasót. – Ami a könnyedebb olvasmányokat illeti, a legtöbben úgy jönnek a könyvtárba, hogy sok rosszat hallanak a mindennapokban, a tv-ben, és azért választanak kalandregényeket vagy szerelmes irodalmat, hogy elrugaszkodhassanak az otthoni élettől.