2024. április 18., csütörtök

Preševói emlékmű: tart a feszültség

Még mindig nem tudni mi lesz a sorsa annak a Preševo központjában felállított emlékműnek, amely a 2000-es albán fegyveres lázadás áldozatainak állít emléket. Szerdán a helyi albán pártok abban állapodtak meg, hogy január 12-én déli 12 órakor tartanak egy ülést, amelyen Preševo, Bujanovac és Medveđa albán nemzetiségű községi képviselői vesznek részt és megvitatják az emlékmű sorsát. A megbeszélésre nyugati országot diplomatáit is meghívják.

A feloszlatott hadsereg fenyegető hangnemű üzenetet intézett Ivica Dačić kormányfőhöz, aki közölte, január 16-ig akár erőszakkal is eltávolítják az emlékművet. Másnap, 17-én folytatódik a párbeszéd Belgrád és Prishtina között.

Az albánok szerint ez az összejövetel „igen fontos és jelentős“ lesz, a cél pedig „egy olyan kompromisszumos megoldást találni, amivel mindenki elégedett lesz“. Belgzi Kamberi a preševói Emberi Jogi Bizottság elnöke szerint ez a megoldás az emlékmű legalizációját jelenti, amit javasolni fog január 12-én.

Kamberi elmondta, hogy a 65 albán önkormányzati képviselő mellett meghívót küldenek a szerbiai és a koszovói kormány egyes tagjainak, az USA és több európai ország nagyköveteinek, európai és több befolyásos nemzetközi szervezet képviselőinek.

Zoran Stanković a szerbiai kormány dél-szerbiai koordinációs testületének elnöke reményét fejezte ki, hogy az emlékmű kérdését sikerül békés és tisztességes módon megoldani, Szerbia törvényeivel összhangban.