2024. április 19., péntek

Elöregszik Szerbia

Családonként csupán 1,4 gyermek születik, ami bőven az európai átlag alatt van

A következő népszámláskor Szerbia lakossága öregebb lesz, mint ma, és számbelileg tovább csökken – vélekedett Mirjana Rašević, a belgrádi Demográfiai Kutatások Központjának vezetője. Szavai szerint a demográfusok be tudják bizonyítani, hogy a 2021-es népszámláláson akkor is sokkal rosszabb eredményeket kap Szerbia, mint ma, ha mindvégig erős politikai válasszal küzd az állam a népességfogyás és az elöregedés ellen. Mint megjegyezte, a kutatókat nem lepte meg a 2011-es összeírás eredménye, hiszen Szerbiában már öt évtizede kevesebb gyermek születik, mint arra szükség lenne.

– Ha a 2010-es évet nézzük, akkor az zsinórban a 19. év volt, amelyikben negatív népszaporulatot jegyeztünk fel: összesen 35 ezerrel többen haltak meg, mint amennyien születtek, míg 2011-ben ez a különbség 37 ezer volt – magyarázta Rašević.

Kiemelte, a lakosság számbeli csökkenésének okait a negatív népszaporulatban és az elvándorlásban kell keresni. S bár a szerbiai polgárok életcéljai között még mindig előkelő helyet foglal el szülőnek lenni, a gyermek értéke megváltozott.

– A szülők ma elsősorban azért vállalnak gyermekeket, hogy kielégítsék saját emocionális szükségleteiket. Ehhez pedig bőven elegendő egy, vagy két gyermek – érvelt a kutatási központ vezetője.

Míg Szerbia lakossága csökken, az Európai Unióban 2000 óta enyhe népességnövekedés figyelhető meg, valamint a népszaporulat sem csökken nulla alá. Megjegyezte, hogy Szerbiában családonként csupán 1,4 gyermek születik, ami bőven az európai átlag alatt van. Az abortuszok száma azonban kétszer nagyobb, mint az EU-ban.

– 2010-ben egy nőre 2,8 abortusz esett, ami egyébként világviszonylatban egy nő termékenységi ciklusára eső abortuszok átlagát jelenti – figyelmeztetett Rašević.

Emellett Szerbiából sokkal többen vándorolnak el, mint amennyien letelepednek az országban. A felmérések szerint 2008 és 2010 között 15 ezerrel többen hagyták el évente az országot, mint amennyien letelepedtek itt. A demográfiai központ vezetője szerint ez három év alatt 45 ezerrel kevesebb lakost jelent.